Techno párty v kostole Klarisiek v Bratislave

Dostala sa k nám pozvánka na techno párty už tento piatok. Odohrávať sa má v kostole Klarisiek v Bratislave. V pozvánke na akciu, “ktorá na Slovensku ešte nebola”, potetovaná slečna ironicky na záver podotkne: “…vyzerá to tak, že po dlhej dobe pôjdem aj ja do kostola…” 

Pozvánku si môžete pozrieť tu: Facebook

Kostol Povýšenia svätého Kríža a kláštor klarisiek je súbor goticko-renesančných sakrálnych stavieb v historickej zóne Bratislavy. Patrí k najstarším a najvýznamnejším architektonickým dielam uvedených slohových období v hlavnom meste Slovenska. Keď v roku 1913 bol kostol odsvätený a prestali sa v ňom konať bohoslužby. Od tých čias mal rôzne využitie. V roku 1914 sa kostol s kláštorom dostali do majetku mesta, ktoré ich dalo k dispozícii novoutvorenej Univerzitnej knižnici. Kostol Klarisky slúži v súčasnosti prevažne na kultúrno-spoločenské účely organizované Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS). 

Prevádzkovateľ na svojich stránkach uvádza: “Koncertná sieň bývalého kostola Klarisiek je variabilným priestorom, v ktorom sa dajú realizovať akcie rôzneho charakteru. Koncertná sieň Klarisiek je vhodná na usporadúvanie galavečerov, banketov, recepcií, konferencií, menších divadelných žánrov, hudobných koncertov, výstav umenia, čítaní a recitácií literatúry, civilných sobášov, firemných stretnutí a mnoho ďalších podujatí.” 

Napriek tomu, že kostol bol odsvätený, v koncertnej sieni Klarisiek (v ktorej sa má usporiadať aj techno párty) sa nachádzajú tri oltáre – jeden hlavný a dva bočné – oltár Zvestovania a oltár svätej Kláry), s oltárnymi obrazmi od Františka Antona Palka. Hlavný oltár je stĺpová architektúra; korintské hlavice nasú na sebe kládie, na ktorom volúty nadnášajú korunu doplnenú mestským znakom. Pod korunou je figurálna skupina s Bohom-vladárom. Medzi dvojicou stĺpov stoja postavy svätcov uctievaných vo františkánskej reholi: svätého Františka z Assisi a svätého Antona Padovského. Stred retábula tvorí nika, v ktorej bola umiestnená plastická Kalvária. (wikipedia, online

Na problematiku nevyužitých kostol dal Vatikán jasné usmernenia v dokumente s názvom „Usmernenia ohľadom rušenia a ďalšieho využitia kostolov“ (La dismissione e il riuso ecclesiale di chiese. Linee guida), ktorý obsahuje smernice schválené Pápežskou radou pre kultúru a delegátmi biskupských konferencií Európy, Kanady, Spojených štátov a Austrálie. 

Súčasné využitie kostola Klarisiek a oltáre, ktoré zostali v “koncertnej sieni” uložené, sú v rozpore s týmito usmerneniami. 

Podľa tohto dokumentu sa “pri novom využití uprednostňujú kultúrne, spoločenské a charitatívne účely, nie komerčné využitie. Osobitnú pozornosť si zasluhuje posvätný charakter oltára, ktorý aj po preradení kostola na svetské používanie nikdy nestráca svoje posvätenie a požehnanie: už Smernice o modifikácii farností a zatvorení, či scudzení kostolov, vydané v roku 2013 Kongregáciou pre duchovenstvo uvádzajú, že ak sa (oltár) nemôže preniesť do iného kostola, musí sa zničiť.“

Ak zanikne posvätnosť niektorého chrámu, nestratí sa však symbolická funkcia duchovného a umeleckého miesta. Ušľachtilé dedičstvo musí byť preto zachované a chránené tak ako je, aj keď už nie je určené na kult. V prípade „roztratených“ budov bez symbolickej kvality je desakralizácia legitímna. To, čo však nikdy nie je prípustné, je znesvätenie.” 

V dokumente „Usmernenia ohľadom rušenia a ďalšieho využitia kostolov“ sa uvádza, že: „desakralizovaný kostol sa  môže využívať na iné ako posvätné využitie, za predpokladu, že to nebude v rozpore s pôvodnou realitou chrámu: múzeá, knižnice, archívy, kultúrne a spoločenské centrá aj pre občiansku komunitu, ale aj s charitatívnym významom.“

Podľa tohto dokumentu by súčasné využitie koncertnej siene pripúšťalo napr. umeleckú výstavu, vernisáž alebo koncert vážnej hudby, no techno koncert sa rozhodne nedá považovať za udalosť, ktorá nie je v rozpore s pôvodnou realitou chrámu. Zarážajúca je skutočnosť, že usporiadatelia sa rozhodli usporiadať techno párty v kostole napriek tomu, že v súčasnosti nie je núdza o iné vhodnejšie priestory. Predstava ľudí divoko tancujúcich v rytme techna pred oltárom s vyobrazením piety je neúctivé a vzbudzuje veľké pohoršenie pre mnohých katolíkov. Toto pohoršenie ešte umocňuje dátum, ktorý si vybrali – presne týždeň pred Piatkom utrpenia Pána (Veľkým piatkom).  

Problematika opustených a desakralizovaných kostolov je v zahraničí veľmi vážna. Kostoly sú využívané ako reštaurácie, hotely, skate parky, nočné kluby. Fotografie, na ktorých možno vidieť satanistické symboly poukazujú na úmyselné znesväcovanie kostolov (galéria nižšie).

Čaká nás táto realita aj na Slovensku? Teraz je čas ozvať sa a robiť všetko preto, aby sa tomu zabránilo. 

Autor: Natália Senderáková

K tejto téme sme odpovedali aj v našej relácii Online – otázky a odpovede v 14. minúte:

Zdroj titulnej foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bratislava_-Kostol_Klarisiek(1).jpg

Fotografie z kostola Klarisiek, v ktorom sa má konať techno párty

Kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho – Praha – terajšie využitie: nočný bar, zdroj foto: (1) Church Club Prague | Facebook; Church of the Most Sacred Heart of Jesus, Prague · Upcoming Events & Tickets

Využitie desakralizovaných kostolov vo svete:

Zdroje:

Kostol a kláštor klarisiek (Bratislava) – Wikipédia (wikipedia.org)

Koncertná sieň Klarisky | CITYLIFE

Pápežská rada pre kultúru vydala smernice pre využitie zrušených kostolov – Vatican News

Holy Father’s Message to participants at the Conference „Doesn’t God dwell here anymore? Decommissioning places of worship and integrated management of ecclesiastical cultural heritage“ [Pontifical Gregorian University, 29-30 November 2018] (29 November 2018) | Francis (vatican.va)

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

Techno párty v kostole Klarisiek v Bratislave 8

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

3 Responses

  1. Čo sa týka tej Techno párty v kostole Klarisiek, je to ako výsmech Bohu…🥺 Privolávame na seba hnev Boží. Nemalo by sa to využívať na takéto učely,aj keď je kostol „odsvätený“

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás