Súdite kňazov? Pamätajte na to, že…

Ako rýchlo a ľahko súdime kňazov! Očakávame od nich, že neurobia ani jednu chybičku, no aj kňazi sú len ľudia. Nepáči sa nám keď kňaz káže príliš dlho alebo príliš krátko, keď sa málo venuje deťom alebo mladým vo farnosti, keď sa na nás neusmeje alebo neodpovedá nám tak ako by sme si želali, keď je na spovedi príliš jemný, alebo naopak príliš prísny… Sú desiatky vecí, ktoré kňazom vyčítame. Keď nabudúce budete súdiť nejakého kňaza spomeňte si prosím na to, že:

  • kňaz nie je ženatý a ani nebude mať vlastnú rodinu. Žiadna žena, žiadne deti. Jeho rodinou sú jeho farníci. Je duchovným otcom pre farnosť v ktorej slúži. Jeho budúcnosť je v každodennom slávení Eucharistie, spovedaní, pomazávaní chorých a v službe tým, ktorí k nemu prichádzajú s prosbou o pomoc. 
  • Kňaz môže slúžiť vo farnosti asi päť až sedem rokov. Potom môže byť preložený do inej farnosti alebo mu môže byť pridelená iná úloha v Cirkvi.
  • Možno vás prekvapí, že tie peniaze, ktoré dávate cirkvi nie sú pre kňaza. Plat, ktorý dostávajú je minimálny a vystačí na pokrytie základných výdavkov, na stravu, oblečenie. Zatiaľ čo my pracujeme na pevne stanovený počet hodín s dvoma voľnými dňami v týždni, od kňazov sa očakáva, že budú v pohotovosti 24 hodín denne, 7 dní v týždni! Preto sa nehnevajte, ak vám neodpovedajú, keď ich potrebujete. Sú to ľudia s rovnakou krehkosťou ako my. 
  • Ak počujete niekoho hovoriť o konkrétnom kňazovi niečo zlé, napomeňte ho. Pamätajte, že kňazi sú sami a občas potrebujú spoločnosť. Venujte pozornosť ich emocionálnym, fyzickým a duševným potrebám. V prípade potreby ich sprevádzajte, podajte im pomocnú ruku. 
  • Nie je ľahké vstať a ísť sám o 2. alebo 3. hodine ráno, keď kňaza v súrnom prípade zavolajú napríklad kvôli zaopatreniu umierajúceho. Ak k nim v takú neskorú hodinu niekto príde prosiť o pomoc, musia vstať z hlbokého spánku a poslúžiť. A ráno sa od nich očakáva, že budú slúžiť svätú omšu. A pritom sami zvyčajne nemajú nikoho, kto by tu bol pre nich keď chorí alebo potrebujú pomoc. Napriek tomu všetkému sú povinní vykonávať svoje povinnosti. Pretože ak to nebudú robiť oni – tak kto potom? Kňazi sú mostom, ktorý spája nebo so zemou.

Spomeňte si preto na ich narodeniny, výročia vysviacky a dôležité udalosti v ich živote. Oslavujte s nimi, plačte s nimi. Ponúknite im rameno, o ktoré sa môžu oprieť. Ak padnú, nesúďte ich a ani nekritizujte. Pomôžte im na ich ceste životom. Neurazte sa, ak nesplnia vaše očakávania. Žiadny kňaz nie je dokonalý. 

Starajte sa teda o svojich kňazov. A pamätajte v modlitbe na tých, ktorí vás krstili, birmovali, sobášili a slúžili vám vo vašich farnostiach. Aj na tých, ktorí slúžia omše na vaše úmysly a modlia sa za vás.  

Nezabudnite na to, že bez kňazov sa do neba nedostaneme. Jedine kňaz nás môže spovedať. Jedine kňaz dokáže premeniť chlieb a víno na telo a krv Kristovu. Ak na zemi nebudú kňazi, nastane tu peklo. Prečo? Odpoveď je jednoduchá – bez spovede a svätej omše by sme boli odsúdení na zatratenie.

Nech Boh požehná všetkých našich kňazov a Preblahoslavená Panna Mária nech im vyprosí u Všemohúceho Boha hojné milosti! 

Natália Senderáková

Z angl. preložila Soňa Jurčišinová

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás