Slnečný zázrak vo Fatime

fatima zazrak sdzr

13.10.2022 si pripomíname 105. výročie slnečného zázraku vo Fatime. Ide o veľkolepú udalosť – dopredu ohlásený zázrak, ktorý sa aj uskutočnil a ktorý na vlastné oči videlo vyše 70 000 ľudí. Medzi nimi vysokopostavení štátni predstavitelia, novinári, polícia, armáda, klerici aj laici. Treba povedať, že prišlo taktiež mnoho slobodomurárov, ateistov a ľudí, ktorí zjaveniam neverili a tešili sa na to, ako sa deti zosmiešnia a zjavenia budú vyvrátené. Čo sa 13.10.1917 vo Fatime skutočne stalo? A prečo to bola tak ohromujúca udalosť, že ešte aj dnes vzbudzuje úžas a rešpekt mnohých?

Na zjavenie zjavenie 13. októbra prichádza okolo 70 000 ľudí, pretože Panna Mária pri predchádzajúcich zjaveniach sľúbila, že v tento deň učiní zázrak aby bolo potvrdené pravosť  zjavení. Vonku od rána pršalo, bola veľká zima a fúkal strašný vietor. Ľudia sa borili v blate a boli celí premočení. Od rána tam stáli a čakali na to, čo učiní Boh skrze Pannu Máriu. Odrazu nastáva zaujímavý úkaz. Tesne predtým ako malo začať zjavenie prestalo pršať a vychádza slnko. Lucia odrazu vykríkla: Pozrite na slnko! A vtedy sa stal zázrak nazývaný aj tanec slnka. Slnko bolo úplne jasné, začalo sa točiť, tancovať po oblohe a menilo rôzne farby. Začalo silne rotovať a v tom akoby padalo na Zem. Ľudia si mysleli, že je to koniec sveta – od strachu kričali, padli na zem a prosili o odpustenie hriechov (ľudia, ktorí to zažili opisujú stav varovania – osvietenia svedomia – videnia všetkých svojich hriechov uplynulého života a zároveň dokonalú ľútosť nad tým, čo spáchali). Po tomto úkaze deti videli v popredí Slnka Pannu Máriu s Jozefom a malým Ježiškom, potom prišla Panna Mária Karmelská a na koniec Panna Mária Sedembolestná. Lucia chápe tieto zjavenia v rozličných podobách ako naliehavú výzvu Svätej rodiny k svätosti rodín. V zjavení Karmelskej Panny Márie vidí výzvu k dokonalosti v zasvätenom živote a zjavenie Sedembolestnej Panny Márie nám má pripomenúť hodnotu utrpenia a bolesti z lásky. Tento zázrak potvrdil pravosť zjavení vo Fatime. Po pravidelných zjaveniach sa Panna Mária zjavuje deťom ešte niekoľkokrát. František a Hyacintka čoskoro ochorejú na španielsku chrípku a umierajú. Pred smrťou má Hyacintka ešte zjavenie, pri ktorom Panna Mária hovorí:  „Keby ľudia vedeli, čo je večnosť, urobili by všetko možné, aby zmenili svoj život. Prídu módy, ktoré budú urážať Pána Ježiša. Osoby, ktoré slúžia Bohu, nemôžu byť otrokmi módy. V Cirkvi nieto miesta pre módu. Pán Boh je vždy ten istý. Hriechy, ktoré privádzajú do pekla toľké duše, sú to hriechy nečistoty. Lekári nemajú svetla, aby uzdravili chorých, lebo nemajú Božiu lásku. Kňazi musia byť čistí. Veľmi čistí. Neposlušnosť kňazov a rehoľníkov voči vlastným predstaveným a voči sv. Otcovi sa veľmi nepáči Pánu Ježišovi.“
Určite nie náhodou počula Hyacintka od Panny Márie tieto slová. V dnešnej dobe sú zvlášť aktuálne, pretože vidíme, aká móda vládne svetom. Tí, ktorí sa obliekajú neslušne, dávajú podnet k hriechu, sú zodpovední nielen za vlastné hriechy, ale aj za hriechy iných, ktoré zapríčinili. Neslušná móda je jedným z prostriedkov diabla pre zatratenie duší. Pomocou kultu tela, vyzývavosti a nemravnosti loví diabol mnohé duše. Zamyslime sa, či náš odev chráni oči a srdcia aby sme nedali zámienku pokušeniam tela a sveta.

Zjavenia, ktoré neskôr mala Lucia sú najmä prosbou Panny Márie o zasvätenie Ruska jej Nepoškvrnenému srdcu.

V dnešnej dobe racionálneho myslenia a vedy je mariánska úcta častokrát zosmiešňovaná a pozerá sa na ňu zhora. Intenzita mariánskych zjavení sa posledné roky stupňuje. Po roku 1800 bolo zdokumentovaných takmer 2000 mariánskych zjavení (zarátané sú aj neoficiálne). Fatima bola facka pre slobodomurárov a ľudí rozumu. Je paradoxom, že najpodrobnejšiu reportáž o slnečnom zázraku priniesol redaktor slobodomurárskeho časopisu O Seculo, ktorý sa nakoniec aj obrátil. 1. krát v histórii sa stalo, že Panna Mária dopredu oznámila, že učiní zázrak. Slobodomurári sa tešili, že deti budú zosmiešnené. 13. októbra prišlo na miesto zjavenia okrem vedcov, predstaviteľov polície, armády a štátneho aparátu vyše 70 000 ľudí. Každý z nich dostal jasný odkaz: mariánska úcta, zjavenia Matky Božej sú zoslané zhora – z neba. Fatima je výzva pre každého z nás: čiňte pokánie! Musíme žiť podľa desatora a uvedomiť si, že ruženec je zbraň pomocou ktorej môžeme vykonať veľké zmeny. Posolstvo Fatimy je posolstvo nádeje. Zahoďme strach, ktorí je od diabla. Veľa sa modlime, čiňme pokánie a obetujme sa za hriešnikov!

Spracované podľa článku Fatima odkaz pre dobu, ktorú žijeme

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás