Škapuliar nosil aj Ján Pavol II.

Pápež Ján Pavol II. mal už od detstva veľkú oddanosť k Najsvätejšej Panne Márii a taktiež verne nosil škapuliar. Údajne od malička nosil hnedý škapuliar a trval na tom, aby ho lekári neodstránili ani počas jeho urgentnej operácie po atentáte na jeho život 13. mája 1981, na sviatok Fatimskej Panny Márie.

Úcta k škapuliaru u pápeža Jána Pavla II.

Otec Mariano Cera, karmelitánsky kňaz, pre magazín Inside Vatican povedal: „Tesne predtým, ako bol Svätý Otec operovaný, povedal lekárom:„ Nedávajte dole škapuliar. “A chirurgovia ho nezložili.“ Svätý Otec pripísal zázračné zachovanie svojho života ochrane Presvätej Bohorodičky pod jej titulom Panna Mária Fatimská. Slávne umiestnil guľku, ktorá ho takmer zabila, do koruny sochy Panny Márie z Fatimy v portugalskej Fatime. Pri zázraku slnka vo Fatime 13. októbra 1917 sa Panna Mária zjavila Lucii, Františkovi a Hyacinte ako Panna Mária z hory Karmel, zatiaľ čo držala hnedý škapuliar.

Škapuliar nosil aj Ján Pavol II. 1
Ján Pavol II. nezložil škapuliar ani vo voľnom čase

Vo svojom posolstve ku karmelitánom pri 750. výročí udelenia škapuliara pápež Ján Pavol II. uviedol, že tí, ktorí škapuliar nosia sa venujú službe Panny Márie pre dobro celej cirkvi.

Svätý Ján Pavol II., ktorý bol členom tretieho rádu karmelskej rehole, zbožňoval nosenie hnedého škapuliara, ale varoval pred jeho poverčivým účinkom. Napísal vo svojom posolstve Karmelitánskemu spoločenstvu: „Znakom škapuliara sú dve pravdy: na jednej strane neustála ochrana Panny Márie nielen na životnej ceste, ale aj v čase, keď prejdeme do plnosti večnej slávy. Na druhej strane je to vedomie, že táto oddanosť sa nemôže obmedziť len na modlitby a chvály na jej počesť pri určitých príležitostiach, ale musí sa stať „zvykom“, to znamená trvalou orientáciou vlastného kresťanského správania pretkaného modlitbou a vnútorným životom – častým prijímaním sviatostí a konkrétnými duchovnými a telesnými skutkami milosrdenstva.

Podľa Jána Pavla II. aby sme si zabezpečili svoje miesto v nebesiach, nemôžeme jednoducho nosiť hnedý škapuliar. Musíme sa tiež modliť, pristupovať k sviatosti zmierenia,  zúčastňovať sa svätých omší a praktizovať skutky milosrdenstva. A to vôbec nie je jednoduché! Jednoduchšie povedané: „zvyk (habit)“, ktorý nosíme, musí byť založený na „zvyku (habite)“ modlitby. (pozn.: slovo habit znamená v preklade rúcho, ale aj zvyk).

Takže ak nosíme hnedý škapuliar, otvorme si svoje srdce Božím milostiam a Máriinmu príhovoru. Chce nás viesť do neba, ale nemôžeme sedieť “na zadnom sedadle” a nechať ju robiť všetko. Musíme vziať do rúk kormidlo a keď bude Mária sedieť vedľa nás, povedie nás tam, kam by sme mali ísť.

Originálny škapuliar je hnedý škapuliar spojený s karmelitánskym rádom, ktorý predstavila Panna Mária svätému Šimonovi Stockovi v roku 1251. Zjavila sa mu Panna Mária obklopená anjelmi a držala v rukách hnedý škapuliar. Povedala mu: „Toto bude výsada pre vás a pre všetkých karmelitánov: kto zomrie oblečený v tomto, neutrpí večný oheň, skôr bude spasený.“

Hnedý škapuliar je sväteninou katolíckej cirkvi, pobožnosťou starou ako svätý ruženec. Sväteniny sú podľa definície Katechizmu Katolíckej cirkvi „posvätné znaky, ktorými sa určitým napodobnením sviatostí, naznačujú a na orodovanie Cirkvi dosahujú najmä duchovné účinky. Sväteniny pripravujú ľudí na prijatie hlavného účinku sviatostí a posväcujú rozličné okolnosti života.“ (KKC 1667).

Škapuliar nosil aj Ján Pavol II. 2

Preložené z: catholiccompany.com zdroj obrázkov: tamtiež

O škapuliari a Panne Márii Karmelskej sa môžte dočítať aj tu:

Škapuliar Karmelskej Panny Márie – 9 zázrakov

Škapuliar, vzácny dar Panny Márie

podporte nás sdzr

Pokiaľ si chcete zaobstarať škapuliar, prebieha práve kampaň „Škapuliar – znak spásy“. Záujemcom bude škapuliar zaslaný zdarma aj s peknou publikáciou a obradom naloženia Škapuliara . Objednať si ho môžete na bezplatnom telefónnom čísle +421 02/222 000 63

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás