Šéf Pohody sa ospravedlňuje za účasť biskupa Haľka. Farárka Polcková prišla s dúhovou stužkou

Michal Kaščák – organizátor festivalu Pohoda, sa ospravedlnil za účasť katolíckeho biskupa Jozefa Haľka na festivale. Očakával vraj, že sa biskup zamyslí nad svojou staršou kritikou homosexuálneho bozku v RTVS. Zaujímavosťou je, že v minulosti účasť biskupa Haľka na Pohode neprekážala.

Tolerancia dostala na tohtoročnej Pohode na frak. LGBT aktivisti umiestnili na znak nesúhlasu na provizórnu spovednicu katolíckeho pomocného biskupa Bratislavskej arcidiecézy Jozefa Haľka dúhovú vlajku.

Haľko sa vlani dostal pod paľbu kritiky progresívnych aktivistov za svoje vyjadrenia o seriáli Priznanie, ktorý vysiela verejnoprávna RTVS. Biskup na sociálnej sieti napísal, že už program pozerať nebude, nakoľko podľa neho „bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí“.

„To, ako tu bol prezentovaný lesbický homosexuálny vzťah, si jednoducho nezadá ani s marxistickými ideologickými príručkami, ako treba manipulovať diváka,“ uviedol okrem iného cirkevný funkcionár.

Kaščák: Bola to chyba, ospravedlňujem sa

Riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák označil vo vyjadrení pre Denník N za chybu, že umožnil hodnostárovi prísť na festival a poskytovať tam duchovné služby. Účasť katolíckeho predstaveného však nebola novinkou.

„Jozef Haľko prišiel na Pohodu tretíkrát. Najskôr tu bol v debate, kde sa preberal Slovenský štát, a vtedy sa zásadne dištancoval od ľudáckej časti kléru. Mal som pocit, že to je zaujímavý človek. V roku 2019 bol na Pohode s konceptom spovednice v chatke, na čo sme mali dobré ohlasy. A teraz nás požiadal, či by nemohol prísť zas,“ vysvetlil Haľkovu prítomnosť šéf Pohody.

Pre vyjadrenie k spomínanému televíznemu seriálu vraj Haľkov príchod zvažovali na porade. Rozhodli sa, že mu účasť na Pohode umožnia, aby mal cirkevný hodnostár priestor priamo vysvetliť svoje názory a minulú kritiku homosexuálneho bozku vo vysielaní RTVS.

Biskup sa na festivale zdržal zhruba 12 hodín a spovedal. Podľa Kaščáka prišla hŕstka zástupcov LGBTI komunity za Haľkom, aby svoje slová vysvetlil vysvetlil a ten mal diskusiu s nimi odmietnuť. Na chatku, kde mal spovednicu, mu preto následne vyvesili symbol sexuálnych menšín. Podľa informácií Štandardu však LGBTI aktivistom nešlo o rozhovor. Cirkevnému hodnostárovi vraj dávali „rozhrešenie“ a žiadali ho, aby odišiel. Biskup na tieto výzvy nereagoval.

„Mysleli sme si, že ukážeme, že sme výrazne tolerantnejší ako on. Jeho chuť prísť som považoval za istý druh odvahy a sebareflexie. V tomto uvažovaní som zle odhadol situáciu, čo považujem za chybu. Mám informácie, že v snahách o rozhovor zo strany zástupcov menšín nezaznel zo strany biskupa názor smerujúci k pochopeniu alebo tolerancii. To je pre mňa veľkým sklamaním. Neboli sme dostatočne citliví a mieru tolerancie sme priniesli až k tolerovaniu názorov, ktoré toleranciu porušujú až príliš zásadným spôsobom. Ospravedlňujem sa všetkým ľuďom, ktorých sa to dotklo,“ zakončil Kaščák pre Denník N.

Kritika na adresu Haľka zaznela aj počas vystúpenia niekoľkých hudobníkov. Evanjelická farárka Anna Polcková zas na ekumenickú omšu prišla v šatách s dúhovou stužkou.

Dodajme, že vyjadrenia Haľka o seriáli Priznanie sú absolútne v súlade s učením katolíckej cirkvi a sú mainstreamovým postojom katolíckeho kléru, ako aj laikov.

Zdroj: https://dennikstandard.sk/226129/sef-pohody-sa-ospravedlnuje-za-ucast-biskupa-halka-fararka-polckova-prisla-s-duhovou-stuzkou/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás