Rusko odmietlo nariadenie Európskeho súdu pre ľudské práva (ECHR), ktorý chce Rusku nanútiť uznanie homosexuálnych „manželstiev“

rusko

Rusko minulý týždeň odmietlo nariadenie Európskeho súdu pre ľudské práva (ECHR), ktorý ním chce Rusku nanútiť uznanie „manželstiev“ osôb rovnakého pohlavia. 

V nariadení sa hovorilo, že odmietnutie Ruska registrovať homosexuálov ako „manželov“, porušuje článok 8 Európskej dohody o ľudských právach, ktorý zahŕňa „právo na rodinný život“ a článok 14, ktorý zakazuje diskrimináciu. Súd v Štrasburgu tieto články interpretuje v posledných rokoch ako aplikáciu na zväzky osôb rovnakého pohlavia aj napriek predchádzajúcim nariadeniam, v ktorých texte sa o homosexualite ani nehovorí. 

Prípad Fedotova a ďalší vs. Rusko vznikol na podnet niekoľkých ruských homosexuálov, ktorých žiadosť o zaregistrovanie manželstva bola zamietnutá. Podľa ECHR má však Rusko povinnosť zabezpečiť rešpekt voči súkromiu a rodinnému životu žiadateľa tým, že zabezpečí legálny rámec, v rámci ktorého budú môcť oznámiť svoj vzťah a zároveň predpokladá ochranu na základe domáceho zákona. Súd tvrdí, že opatrenia, ktoré by dali na rovnakú úroveň zväzok osôb rovnakého pohlavia a normálne heterosexuálne manželstvo, by sa „nedostali do konfliktu s ´tradičným chápaním manželstva, aké prevažuje v Rusku´. ECHR dodáva, že najvhodnejšia forma registrácie zväzku osôb rovnakého pohlavia je na voľnom uvážení situácie daným štátom. 

Rusko zlikvidovalo nariadenie ECHR tým, že v utorok opätovne potvrdilo, že manželstvo v ich krajine je výlučne vzťahom medzi jedným biologickým mužom a jednou biologickou ženou. Hovorca Kremľu, Dmitrij Peškov zdôraznil, že Ruská ústava nedovoľuje „manželstvá“ osôb rovnakého pohlavia, čo bolo aj tento rok doplnené do Ústavy v zmysle, že „inštitúcia manželstva je zväzkom medzi jedným mužom a jednou ženou“. Podľa agentúry  Reuters Peškov uviedol, že „dikcia Ústavy je absolútne jednoznačná, ako je aj jednoznačná prevaha obyvateľov Ruska, ktorí podporujú toto jednoznačné vyjadrenie a jasný postoj. V súvislosti so spomínanou registráciou neexistuje žiadny kompromis.“ Ruskí politici verejne odsúdili utorňajšie rozhodnutie ECHR a tajomník Štátnej dumy, Vasilij Piskarev ho nazval „jasným systematickým vmiešavaním sa do vnútorných vecí krajiny“. Uviedol: „Nariadenie, ktorým sa ECHR snaží donútiť Rusko k registrácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia protirečí základom ruského zákona a morálky. Ide o jednoznačné vmiešavanie sa do vnútorných vecí suverénnej krajiny, akou je Rusko.

podporte nás sdzr

Keďže ECHR, medzinárodný súdny dvor Rady Európy, nedisponuje donucovacími právomocami, ruská vláda vydala v roku 2015 zákon, ktorý krajine dovoľuje zvrátiť rozhodnutia ECHR. Podľa European Implementation Network, Rusko, ktoré sa k Rade Európy pripojilo v 90-tych rokoch nezaviedlo do praxe za posledných 10 rokoch takmer 90% rozhodnutí súdu. V utorok ECHR vydal ďalšie nariadenie proti Rusku, za to, že ruské úrady povolili istej žene zakázať svojmu bývalému, teraz rodovo zmätenému manželovi, navštíviť ich deti. Ruský súd vyhlásil, že otec, ktorý podstúpi chirurgický zákrok zmeny pohlavia na opačné, by mal „negatívny vplyv na mentálne zdravie detí“.

ECHR sa zo všetkých síl usiluje vnútiť LGBT ideológiu Rusku podobne, ako sa Európska únia  už dlhodobo usiluje donútiť Maďarsko odvolať nový zákon na ochranu detí, ktorý zakazuje prezentovať a propagovať pro-LGBT materiály v školách. Predsedníčka Európskej rady, Ursula von der Leyen minulý týždeň povedala, že „Komisia využije všetky právomoci ktoré má na jednanie proti tejto legislatíve.“

„Bruselskí úradníci nemajú čo urobiť, a bez ohľadu na to, čo urobia, my nedovolíme aktivistom LGBT vstúpiť medzi naše deti“, reagoval maďarský premiér Viktor Orbán. 

Prevzaté z: Life News

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

2 Responses

  1. Nějak nerozumím tomu proč by Rusko mělo akceptovat nějaké nařízení Evropského soudu. Rusko není členem EU a EU nikdy neuznávalo rozsudky Ruských soudů. Musím za sebe konstatovat, to je hrozná drzost.

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás