Rezort zdravotníctva sa snaží obnoviť vyhlášku povoľujúcu zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku

Ministerstvo zdravotníctva sa snaží obnoviť platnosť vyhlášky, ktorá povoľuje úradnú zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku na pohlavných orgánoch. Nateraz neuspelo. Informujú o tom zdroje Štandardu na ministerstve.

Progresívny tlak na zmeny legislatívy po teroristickom útoku na Zámockej ulici pokračuje. Najnovšie prichádza zo strany ministerstva zdravotníctva. Komisia pre schvaľovanie štandardov liečebných postupov na ministerstve zdravotníctva sa totiž v utorok zaoberala návrhom na zavedenie štandardu liečebno-diagnostického postupu pri liečbe transsexualizmu. Vďaka nemu môže rezort zdravotníctva čoskoro obnoviť platnosť kontroverznej vyhlášky povoľujúcej úradnú zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku na pohlavných orgánoch.

Vyhláška by následne presadzovala ten najliberálnejší prístup. Jej vydanie by v praxi znamenalo, že občiansky preukaz, pas a ďalšie doklady úrady zmenia prakticky komukoľvek, kto na to získa povolenie od lekára. Zmena by sa mala týkať aj neplnoletých osôb. Dôsledkom takejto úpravy by bolo mnoho bizarných situácií. Napríklad aj to, že osoby úradne označené ako muži budú môcť otehotnieť a porodiť dieťa. Navyše, terapeuti by podľa nej mali viesť všetky transsexuálne osoby k zmene pohlavia, nie k zladeniu pocitov s ich biologickým pohlavím.

Druhý pokus

Pripomeňme, že takúto vyhlášku už raz ministerstvo zdravotníctva pod vedením Vladimíra Lengvarského schválilo. Stalo sa tak koncom apríla tohto roka. Po kritike z koalície, odbornej verejnosti, ako aj spoločenskom tlaku ju štátna tajomníčka v prvej polovici mája stiahla. Oficiálnym dôvodom vtedy bola absencia štandardného diagnosticko-terapeutického postupu. Teda postupu, na základe ktorého mali lekári diagnostikovať u pacienta transsexualizmus.

„Pokyn na pozastavenie účinnosti daného usmernenia vydal minister v stredu 11. mája. Podpísala ho štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská. Platnosť dokumentu bude pozastavená dovtedy, kým sa nevydá štandardný diagnosticko-terapeutický postup,“ tvrdilo vtedy ministerstvo zdravotníctva.

Práve týmto štandardným diagnosticko-terapeutickým postupom sa v utorok zaoberala Komisia pre schvaľovanie štandardov liečebných postupov. Viacerí členovia komisie však mali k predloženému dokumentu zásadné pripomienky, a preto bol návrh vrátený do odbornej fázy. Ak by dokument schválili, Lengvarskému by nič nebránilo v tom, aby v krátkom čase obnovil platnosť vyhlášky.

Podľa našich informácií na prijatie štandardného diagnosticko-terapeutického postupu tlačilo najmä liberálne krídlo poslancov z hnutia OĽaNO podporované domácimi a zahraničnými lobistickými skupinami z prostredia LGBT organizácií.

Ešte liberálnejšia ako pôvodná verzia

Nová vyhláška má byť pritom ešte liberálnejšia ako pôvodná verzia. „Liečba, ktorej cieľom je zmena pohlavnej identity v zmysle zladenia s pohlavím prisúdeným pri narodení, respektíve genetickým pohlavím, nie je efektívna a v súčasnosti sa považuje za neetickú,“ píše sa v návrhu štandardov diagnosticko-terapeutického postupu, ktorý bol dnes stiahnutý z rokovania. Ak by sa formulácia zmenila, v podstate by to znamenalo, že lekári by mali automaticky viesť každú osobu, u ktorej bude diagnostikovaná transsexualita, k zmene pohlavia.

Kontroverzné je pritom aj slovné spojenie „pohlavím prisúdeným pri narodení“, pretože pohlavie sa neurčuje až pri narodení, ale je dané geneticky, už pri počatí dieťaťa. Preto dnes gynekológovia vedia určiť pohlavie dieťaťa už v desiatom týždni tehotenstva.

Veľmi rozporuplný je aj výrok o tom, že liečba transsexuality vedúca k zladeniu pocitov s biologickým pohlavím pacienta „nie je efektívna a v súčasnosti sa považuje za neetickú“. Eticky sporná a neefektívna je totiž podľa mnohých dát najmä liečba, ktorú presadzuje nový diagnosticko-terapeutického postup. V zahraničí je známych množstvo prípadov, keď pacienti v dôsledku liečby potvrdzujúcej zmenu pohlavia utrpeli vážne vedľajšie komplikácie.

Napríklad známu britskú kliniku Tavistock chce z dôvodu zamlčiavania vedľajších účinkov potvrdzujúcej liečby hromadne žalovať viac ako tisíc rodín. Aj preto tam teraz postupujú opačným spôsobom, ako navrhujú na našom ministerstve zahraničia, a tento typ liečby obmedzujú. Ako pre Štandard v rozhovore upozornila nemecká lekárka Christl Vonholdtová, deťom v dôsledku takejto terapie hrozia trvalé následky v podobe neplodnosti, osteoporózy či nedostatočného vývinu mozgu. Obnovenie vyhlášky by pritom otvorilo dvere podávaniu hormónov a blokátorov puberty adolescentom či malým deťom.

Nový diagnosticko-terapeutický štandard by mal navyše poisťovniam nariadiť povinnosť preplácať zákroky vedúce k zmene pohlavia, teda aj operácie, ktoré na Slovensku nikto nevykonáva. V praxi to teda bude znamenať preplácanie operácií v zahraničí. Pacienti liečiaci sa na transsexualizmus by podľa neho mali mať prednosť na vyšetrení u endokrinológa a ďalšie neprimerané výhody oproti iným psychiatrickým, ale aj somatickým diagnózam.

Aktuálny projekt – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

CELÝ ČLÁNOK NÁJDETE: Rezort zdravotníctva sa snaží obnoviť vyhlášku povoľujúcu zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku (standard.sk)

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás