Profesorka z Berkeley odmieta, že rodiť môžu len ženy. Je to vraj transfóbne


Pred týždňom sa v americkom Senáte odohrala bizarná situácia. Khiara Bridgesová, profesorka práva na univerzite v Berkeley, odmietla používať v súvislosti s tehotenstvom slovo žena. Podľa nej rodia osoby so schopnosťou otehotnieť. Otázky, či rodia iba ženy, označila za transfóbne. Útokom pritom v tomto období nečelia transsexuáli, ale pro-life centrá.

V americkom Senáte v týchto dňoch prebieha vypočúvanie s názvom Post-Roe Amerika: právne dôsledky rozhodnutia Dobbs, ktoré zisťuje, aký dosah malo na spoločnosť vynesenie rozsudku, ktorým Najvyšší súd USA zrušil federálne právo na potrat a vrátil jednotlivým štátom možnosť regulovať potraty.

V rámci neho najviac zarezonovali dve výpovede – svedectvo Heidi Matzkeovej, riaditeľky pro-life centra v meste Sacramento v Kalifornii, ktorá popisovala útoky na ich centrum i to, v akej situácii fungujú pro-life centrá pre útoky potratových fanatikov, a výpoveď Khiary Bridgesovej, ktorá sa zasa snažila poukázať na škodlivosť tohto rozhodnutia pre osoby so schopnosťou otehotnieť. Áno, čítate správne.

Bridgesovej výpoveď pôsobila ako pokračovanie slávneho futuristického románu 1984 od spisovateľa Georgea Orwella, v ktorom sa hovorilo newspeakom, teda jazykom, ktorý menil význam slov. Asi tak vyznelo vystúpenie Bridgesovej, mladej profesorky práva na univerzite v Berkeley, ktorá vo svojej správe ani raz nepoužila slovo žena. Namiesto toho hovorila o osobách so schopnosťou otehotnieť.

To vzbudilo záujem republikánskeho senátora Josha Hawleyho (Missouri), ktorý jej povedal, že si nie je istý, čo myslí frázou ľudia so schopnosťou otehotnieť, a opýtal sa jej, či tým myslí ženy. Bridgesová odpovedala, že mnohé cisgender ženy majú schopnosť otehotnieť a mnohé nie. „Existujú aj trans muži, ktorí sú schopní otehotnieť, ako aj nebinárni ľudia, ktorí sú schopní otehotnieť,“ pokračovala Bridgesová.

Ak ste slovo cisgender ešte nepočuli, buďte radi, znamená to, že ešte stále žijete v normálnom svete. Tento pojem používajú gender aktivisti na označenie osoby, ktorá sa stotožňuje s pohlavím, s akým sa narodila. Ich slovník nepozná pojem muž a žena. Namiesto neho používajú výrazy ako cis muž a cis žena a trans muž a trans žena, poprípade ešte hovoria o nebinárnych osobách, čo sú ľudia, ktorí sa neidentifikujú so žiadnym pohlavím alebo svoje pohlavie menia podľa aktuálnej nálady.

Koniec jazykového okienka, poďme späť k profesorke Bridgesovej. Senátor Hawley jej na to odpovedal: „Takže toto (potrat) naozaj nie je problém práv žien?“

„Môžeme uznať, že to ovplyvňuje ženy, a zároveň, že to ovplyvňuje aj iné skupiny. Tieto veci sa navzájom nevylučujú,“ odpovedala Bridgesová s úsmevom.

Senátor sa jej vzápätí opýtal, čo je teda podľa nej jadrom práva na potrat. Bridgesová však opäť prekvapila: „Myslím, že línia vašich otázok je transfóbna a otvára cestu k násiliu na trans ľuďoch,“ odpovedala.

„Ak sa pýtam, či ženy sú alebo nie sú ľuďmi, ktorí môžu otehotnieť, otváram tým cestu k násiliu na trans ľuďoch?“ opýtal sa prekvapený Hawley. „Jeden z piatich transrodových ľudí sa pokúsili o samovraždu,“ začala svoju odpoveď Bridgesová, na čo ju senátor prerušil a opýtal sa jej: „Kvôli otázkam, ktoré kladiem? Takže o tom nemôžeme hovoriť?“

„Pretože popieranie existencie trans ľudí a predstieranie, že nevieme, že existujú, je nebezpečné,“ začala svoju odpoveď Bridgesová. Hawley ju však znova prerušil a opýtal sa jej: „Popieram existenciu trans ľudí tým, že sa vás pýtam na to, či hovoríte o tehotenstve žien?“

Bridgesová sa ho vzápätí opýtala, či verí, že muži môžu otehotnieť. Keď Hawley odpovedal, že nie, Bridgesová skonštatovala: „Potom popierate existenciu trans ľudí. Ďakujem.“

„A to vedie k násiliu?“ odpovedal Hawley, ktorý sa jej následne opýtal, či takto vedie aj svoju triedu a či svojim študentom dovoľuje pýtať sa, alebo s nimi zaobchádza rovnako, lebo kladenie otázok vedie k násiliu. „V mojej triede sa dobre bavíme – mali by ste sa pridať. Možno sa veľa naučíte,“ odpovedala Bridgesová.

Táto bojovná profesorka, ktorá pôsobila skôr ako preafektovaná gender aktivistka, sa neskôr dostala do konfrontácie aj s republikánskym senátorom Johnom Cornynom (Texas), ktorý sa jej pýtal, či podľa nej má hodnotu dieťa, ktoré sa ešte nenarodilo.

„Verím, že osoba so schopnosťou otehotnieť, má hodnotu. Že je inteligentná, že má váhu (have agency).“

„Nie, ja hovorím o dieťati,“ prerušil ju senátor. „A ja hovorím o osobe so schopnosťou otehotnieť,“ odpovedala s úsmevom Bridgesová.

„Vy ale neodpovedáte na otázku,“ namietol Cornyn. „Odpovedám na otázku, ktorá je pre mňa viac zaujímavá,“ odvetila Bridgesová.

„Myslíte si, že dieťa, ktoré sa ešte nenarodilo – povedzme deň pred pôrodom –, myslíte si, že toto dieťa má hodnotu?“ skúsil to znova Cornyn.

„Myslím si, že osoba schopná otehotnieť má hodnotu a mala by mať moc rozhodnúť sa, kam sa bude uberať jej život,“ odpovedala Bridgesová, ktorá okrem toho, že odmietla odpovedať na senátorovu otázku, nepoužila počas celej svojej výpovede ani raz slovo žena.

Útoky na pro-life centrá

V ostrom kontraste s jej bizarnou výpoveďou bola výpoveď Heidi Matzkeovej, riaditeľky Alternatives Pregnancy Center zo Sacramenta v Kalifornii, jedného z tritisíc pro-life centier, ktoré poskytujú pomoc matkám po celých Spojených štátoch. Toto centrum sa už dvakrát stalo terčom útokov potratových teroristov.

Prvý z nich sa odohral pred niekoľkými týždňami, keď sa istá žena snažila ukradnúť mobilnú kliniku, teda vozidlo, s ktorým zamestnanci tohto centra jazdia za svojimi klientmi a kde ich ošetrujú. Incident sa odohral počas toho, ako zdravotná sestra v zadnej časti vozidla ošetrovala pacientku. Krádeži našťastie zabránil ochrankár, ktorý bol na výjazde spolu so zdravotnou sestrou.

Druhý útok sa odohral 8. júla o 8:15 ráno, keď sa k ich centru priblížil muž ozbrojený mačetou. Našťastie v tom čase prechádzal okolo ochrankár, ktorý útočníka oslovil a ten vzápätí ušiel. Incident sa odohral len 45 minút pred otvorením centra, vďaka čomu tam ešte neboli pacientky ani personál. Matzkeová sa však aj napriek tomu vyjadrila, že je „alarmujúce a desivé“, že útočníci sa už neboja prísť aj počas dňa. Útočníka zachytila bezpečnostná kamera. Zábery z nej je možné vidieť na tomto mieste.

„Boli sme nútení najať si 24-hodinovú bezpečnostnú službu. Museli sme vystužiť dvere a steny, aby boli nepriestrelné. Budovu nášho centra sme museli natrieť antigraffiti náterom. Zvýšili sme počet kamier, náš personál sme vyzbrojili paprikovým sprejom a pre násilné hrozby sme prestali prevádzkovať našu mobilnú kliniku,“ uviedla Matzkeová, pričom doplnila, že táto ochrana ich vyšla približne na 150-tisíc dolárov, ktoré mohli použiť inde.

CELÝ ČLÁNOK NÁJDETE TU: https://dennikstandard.sk/227875/profesorka-z-berkeley-odmieta-ze-rodit-mozu-len-zeny-je-to-vraj-transfobne/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás