Prezident Malty: „Radšej odstúpim, ako by som mal podpísať zákon schvaľujúci potraty“

Prezident Malty George Vella skonštatoval, že radšej rezignuje, než ako by mal podpísať zákon schvaľujúci potraty. Jeho slová sú odozvou na návrh nezaradenej poslankyne Marlene Farrugiovej presadzujúci uvoľnenie v tejto oblasti. Maltský právny poriadok patrí v otázke interrupcií medzi najprísnejšie na svete. A zrejme sa to tak skoro nezmení.

Maltský prezident George Vella vyhlásil, že radšej rezignuje, než ako by mal podpísať zákon schvaľujúci potraty. Informuje o tom denník Times of Malta s dodatkom, že líder ostrovného miništátu opäť potvrdil svoj postoj v tejto otázke.

„Nikdy nepodpíšem návrh zákona, ktorý by obsahoval povolenie vraždy,“ skonštatoval uvedomujúc si, že zabrániť výkonnej moci v rozhodovaní síce nemôže, ale má slobodu vyjadriť svoj nesúhlas s návrhom odchodom z funkcie. S čím údajne nemá problém.

Vella, ktorý je povolaním lekár, sa nechal počuť, že neexistujú situácie, v ktorých by bola interrupcia prípustná. „Buď si zabil, alebo nezabil, nemôže existovať polovičná smrť,“ obhajoval svoju nekompromisnosť.

Prezident Malty: "Radšej odstúpim, ako by som mal podpísať zákon schvaľujúci potraty" 1

Potrat je naďalej tabu

Vyjadrenie hlavy štátu prichádza vo svetle nedávneho návrhu nezávislej poslankyne Marlene Farrugiovej, ktorá požaduje dekriminalizáciu tohto likvidačného zákroku. Išlo by o vôbec prvý takýto zákon, nakoľko Malta má jednu z najprísnejších potratových legislatív na svete.

Návrh by prakticky odstránil z maltskej legislatívy tri články, ktoré umožňujú uväznenie osoby požadujúcej potrat alebo pomáhajúcej s vykonaním potratu až na tri roky.

Pro-life je na Malte mainstreamom

Hoci sa Farrugiovej iniciatíva stretla s podporou pro-choice aktivistov, na politickej scéne sú pozitívne reakcie v zásade zanedbateľné. Nacionalistická strana (PN) vyhlásila, že legislatívu tohto druhu nikdy nepodporí a Labouristická strana (PL) je síce otvorená diskusii, no Farrugiová ju vraj „udusila“. Ide pritom o dva hlavné politické subjekty na Malte.

Návrh zákona však otvorene podporila mimoparlamentná ADPD a vyzvala na legalizáciu potratov za výnimočných okolností. Ide o stredoľavú stranu, ktorá vznikla len minulý rok a ktorá sa hlási k zeleným témam a progresivizmu.

Vellova predchodkyňa je o čosi miernejšia

Marie Louise Coleiro Precaová, ktorá zastávala prezidentskú funkciu pred Vellom, uviedla, že v správnosť potratu ako takého neverí, ale myslí si, že ženám, ktoré sa rozhodnú ukončiť tehotenstvo, by mala byť poskytnutá pomoc a nie odsúdenie.

„V priebehu rokov sa môj politický život a väčšina mojej práce vždy točili okolo detí a ich práv. Preto verím, že nemôžem bojovať za práva detí, pokiaľ nebudem bojovať aj za ich právo na narodenie,“ povedala okrem iného.

V spoločenskom živote Malty hrá obrovskú úlohu katolicizmus, ktorý je zakotvený aj v tamojšej ústave. K tejto denominácii sa hlásia až na pár percent všetci občania. Na ostrovnom štáte v Stredozemnom mori ľudnatom zhruba ako Bratislava sa nachádza približne 360 kostolov.

Prevzaté z: https://dennikstandard.sk/80340/prezident-malty-radsej-rezignujem-nez-ako-by-som-mal-podpisat-propotratovy-zakon/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás