Poľský pracovník IKEA dostal za ‘homofóbne’ citáty vyhadzov. Jeho šéfke teraz hrozia 2 roky väzenia

Poľský pracovník IKEA dostal za ‘homofóbne’ citáty vyhadzov. Jeho šéfke teraz hrozia 2 roky väzenia 1

Poľská prokuratúra obžalovala šéfku personálneho oddelenia spoločnosti IKEA. Za prepustenie zamestnanca, ktorý sa odmietol zúčastniť firemnej LGBT akcie a použil pritom biblické citáty o trestaní homosexuality smrťou, jej hrozia dva roky odňatia slobody.

Švédsky nábytkársky gigant IKEA, ktorý je okrem iného známy aj svojou liberálnou firemnou politikou, natrafil v konzervatívnom Poľsku na problém. Prokuratúra v hlavnom meste totiž obžalovala jej vedúcu personálneho oddelenia potom, ako vyhodila zamestnanca za odpor voči LGBT agende. Teraz jej hrozia dva roky za mrežami.

Kontroverzný prípad sa udial ešte minulý rok. Zamestnanec krakovskej pobočky, ktorého miestne médiá identifikovali ako Tomasza K., sa odmietol zúčastniť firemnej akcie na podporu sexuálnych menšín a svoj postoj odôvodňoval náboženským presvedčením.

Na predmetný dátum si preto vzal voľno a na podnikovom internetovom fóre sa nechal počuť, že je proti „schvaľovaniu homosexuality, jej propagácii a propagácii iných deviácii“. Odvolal sa pritom na citáty zo Svätého písma, ktoré prísne trestajú homosexualitu.

Toto správanie ho krátko na to pripravilo o prácu. Respektíve, tá skutočnosť, že svoje názory a výroky odmietol odvolať. IKEA vyhadzov kresťanského pracovníka odôvodnila aj jeho „použitím citátov zo Starého zákona o smrti a krvi v kontexte toho, aký osud by mal postretnúť homosexuálnych ľudí“.

Varšavská prokuratúra obžalobu podložila aj tou skutočnosťou, že Tomasz K., svoje poznámky a citácie necielil na niekoho z pracovníkov, ale voči správaniu škandinávskej spoločnosti. Postup personálneho oddelenia preveroval vlani aj inšpektorát práce a nezákonný postup nenašiel.

Prípad rezonoval svojho času aj na najvyšších politických miestach. Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Marcin Romanowsky očakával, že sa IKEA za svoje „odporné“ rozhodnutie ospravedlní a šéf rezortu spravodlivosti a generálny prokurátor v jednej osobe Zbigniew Ziobro označil postup švédskej firmy za „úplne škandalózny“ a „neprijateľný“

Zdroj: https://dennikslovensko.sk/43503/polsky-pracovnik-ikea-dostal-za-homofobne-citaty-vyhadzov-jeho-sefke-teraz-hrozia-2-roky-vazenia/

Súvisiaci príspevok: https://www.facebook.com/chytra.zdenek/posts/2861392080626408

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás