„Polnočná omša“ z Netflixu: zúrivý útok na Eucharistiu a Krv Kristovu

Na to, že filmy a seriály často útočia na kresťanskú vieru a na katolíkov, sme si už zvykli. Byť veriaci je nemoderné, nevedecké, spiatočnícke a hlúpe. Hlavní hrdinovia sú zväčša „osvietení ateisti“, ktorí za pomoci vedy a vlastných síl vždy v konečnom dôsledku dokážu neúčinnosť a zbytočnosť „povier“.

Tento „trend“ však už začína byť „zastaraný“, pretože nová vlna, najmä mysteriózne ladených, filmov už priamo útočí na Pannu Máriu, či dokonca Telo a Krv Kristovu spôsobom, aký by sme si nikdy predtým nevedeli ani len predstaviť. Kresťania už navyše nie sú vyobrazovaní len ako tí „hlúpučkí“, ale po novom už aj ako nebezpečná a doslova vraždiaca sekta. Nejde pritom o nejaké béčkové undergroundové filmy, ale o filmy a seriály, ktoré sa nachádzajú na najsledovanejšej internetovej platforme – Netflix –, ktorú sledujú aj na Slovensku tisíce platiacich zákazníkov.

Sedemdielnu minisériu Polnočná omša (Midnight Mass) som osobne nevidel – tak ako asi nič z Netflixu – no mojej pozornosti, samozrejme neušiel, lebo jeho propagácia je na internete veľká. Na Youtube sa nachádza nejedno video, ktoré jeho dej ozrejmuje a vysvetľuje, a práve z tohto materiálu som vychádzal.

Otec Paul

Na malý a od zvyšku americkej pevniny izolovaný ostrovček s názvom Crockett Island, na ktorom žije prevažne kultúrne katolícka komunita, prichádza nový kňaz s pevným rozhodnutím obnoviť vieru, keďže tá aj tu postupne upadáva. Otec Paul je zobrazovaný ako starostlivý kňaz, ktorý sa aktívne zaujíma o problémy miestnej komunity a snaží sa ju privádzať k Bohu. Na cynickom ostrove je to však ťažké a omše v miestnom katolíckom kostole sv. Pavla navštevuje len hŕstka ľudí. Znenazdania sa však medzi veriacimi začnú diať podivné veci – zázraky. Vyliečené sú rôzne choroby, ba dievčatko, ktoré nikdy predtým nestálo na vlastných nohách, začne po podaní Tela a Krvi Kristovej zázračne chodiť. Na ostrove sa udeje aj niekoľko iných, predtým nevidených vecí – akým je napríklad množstvo na pobreží uhynutých mačiek a vtákov.

Miniséria má množstvo odkazov na Bibliu – sedem dielov, každý diel je nazvaný po nejakej knihe z Biblie (od Genezis cez Náreky až po Zjavenie), mnoho citácií zo Svätého písma, najdôležitejšie udalosti sa udejú počas najväčšieho kresťanského sviatku – cez Veľkú noc, samo meno Paul jasne indikuje sv. Pavla. Skrátka, tvorcovia mali dobré znalosti kresťanstva a tie aj vo svojom diele využili – na zúrivý a zákerný útok naň.

podporte nás sdzr

Otec Paul má totiž temné tajomstvo. Hoci má výzor na štyridsať, v skutočnosti má už nejakých 110 rokov. Pred mnohými rokmi bol už ako starý ťažko chorý kňaz na púti vo Svätej zemi, keď sa počas piesočnej búrky zatúlal a útočisko našiel v akomsi starom dole. Tam na neho zaútočila akási zvláštna démonicko-upírska bytosť a najprv mu chcela vysať krv, no v poslednej chvíli sa rozhodla dať mu napiť zo svojej, čo malo na starého muža omladzujúce účinky – Paul omladol o 40 rokov. Za túto „službu“ napokon v debni prepašoval upírsku bytosť –, ktorú príslovečne nazýva „anjelom“ – až na Crockett Island.

Omladzujúcu a „liečivú“ krv upíra začal otec Paul primiešavať… áno, priamo do vína a vody v kalichu, ktoré sa počas premenenia menia na Kristovu Krv. Nič netušiacim veriacim potom okrem Eucharistie podával aj Krv Kristovu. Nasledovali „zázraky“ a mnohí ľudia omladli o nejeden rok. Povedomie o „zázrakoch“ sa rýchlo rozšírili po celom ostrove a tak kostolík (inak odpadlíckeho) kňaza začalo navštevovať čoraz viac ľudí.

Nie všetci ľudia sa stali veriacimi – mnohí zostali skeptickí, iní boli vyslovene protikatolícki a miestny policajný šerif zostával moslimom, hoci sa jeho syn stal na základe zázrakov katolíkom.

Záverom už možno dodať len toľko, že zo všetkých veriacich, ktorí na Crockett Island chodili na sv. prijímanie, sa stali… vraždiaci upíri (to bol tak akosi „vedľajší účinok“).

Zákerný útok na Telo a Krv Kristovu

Útok na Eucharistiu a Krv Kristovu je tu rafinovanejší a zákernejší, než by sa možno mohlo zdať. Všetko je tu totiž doslovným satanským prekrútením skutočnosti, nejde o úplný nezmysel. Telo Kristovo má veriacich meniť, robiť z nich lepších a Bohu milších ľudí; tu Telo Kristovo (spolu s Krvou) taktiež ľudí mení – na upírov. Eucharistia nám dáva večný život; aj títo upíri sa stali „nesmrteľnými“. Eucharistiou posilnení veriaci majú ísť do sveta budovať Kristovo kráľovstvo; upíri sa taktiež vydali po ostrove rozširovať temnotu svojho démonického pána…

„Polnočná omša“ z Netflixu: zúrivý útok na Eucharistiu a Krv Kristovu 1
Zdroj: Youtube

Miniséria je taktiež úplným prekrútením pôvodného Draculu Brama Stokera, ktorým sa údajne „inšpirovala“ a o ktorom sme písali nedávno (https://www.christianitas.sk/drakula-brama-stokera-je-prekvapivo-katolicke-dielo-a-vystupuju-v-nom-aj-slovaci/). Postarší profesor Van Helsing, oddaný katolík a doktor, bojoval proti upírovi čo mu sily stačili a ľudí vyslobodzoval z jeho osídel. „Mladý“ katolícky kňaz, otec Paul, naopak, slúžil upírskej bytosti a ľudí privádzal do závislosti na nej. V Draculovi je svätá Eucharistia hlavnou zbraňou proti démonickým upírom, ktorí sa pred ňou trasú, kým v Polnočnej omši je zneužitá nanajvýš odporným spôsobom v prospech upíra.

Seriál končí tým, že sú všetky drevené domčeky na ostrove v ohni. Ako posledný pohlcuje oheň… katolícky kostol sv. Patrika. Situáciu zachraňujú tí, čo do kostola nikdy ani nepáchli, napríklad miestna lesbická doktorka a jej partnerka. Syn moslimského šerifa sa po „hrôzostrašných skúsenostiach“ s katolicizmom opäť vracia k moslimskej viere a seriál končí tým, ako sa spolu s otcom skláňajú smerom k Mekke.

Katolícky horor v tom najlepšom poňatí?

Je bizarné, že Jesuit Magazine nazval toto satanstvo „katolíckym hororom v tom najlepšom poňatí“ a „fungujúcim katolíckym hororom, ktorý nás robí otvorenými voči záhadám a zázrakom“ a prirovnal ho k snímke Exorcista z roku 1976.1 Film The Exorcist bol vyslovene prokatolícky – kňaz bol v ňom skutočným hrdinom, podobným Van Helsingovi.

Polnočná omša je po krátkej dobe už druhé dielko, čo na katolicizmus zaútočilo nanajvýš zákerným spôsobom. Len pred niekoľkými mesiacmi som bol nútený denne chodiť do práce okolo filmového plagátu útočiaceho na Pannu Máriu. Film The Unholy sa snažil pretlačiť myšlienku, že mariánske zjavenia sú v skutočnosti démonickými klamstvami a zobrazoval Pannu Máriu absolútne poburujúcim a urážlivým spôsobom. V Amerike bol prvým dňom premietania tejto odpornosti… Veľký piatok.

Na záver sa však vráťme opäť k spoločnosti / službe Netflix. Vlani v decembri uverejnil Netflix na svojom instagramovom účte odkaz, ktorý znel – „Praise Satan“ – „Velebte satana“. Upozornil na to Taylor Marshall v jednom zo svojich videí.2 Takmer všetok obsah tejto najväčšej streamovacej služby je mimoriadne poburujúci, nebezpečný, ba až satanský. Seriály a filmy o čarodejníctve (Sabrina), satanizme (Brand New Cherry Flavour), samovraždách (13 Reasons Why) sú na ňom úplne bežné. Mnohé z týchto programov sú pritom určené pre ľudí v tínedžerskom veku. Už istú dobu na Netflixe tiež „frčí“ dokumentárny seriál o… sériových vrahoch (často s okultným pozadím). Na Slovensku mal v roku 2019 asi 30-tisíc predplatiteľov.3 Dnes to už bude niekoľkonásobne viac.

Ľuďom, ktorí si chcú zachovať svoju vieru a zdravý rozum možno dať len jednu radu – ruky preč od Netflixu.

1 https://www.americamagazine.org/arts-culture/2021/09/27/midnight-mass-horror-netflix-241512

2 https://www.youtube.com/watch?v=mpIoFBlPg9o (9:20)

https://fontech.startitup.sk/kolkych-predplatitelov-ma-netflix-na-slovensku-v-jednej-konkretnej-oblasti-patrime-medzi-uplnu-spicku/

Prevzaté z: Christianitas

Autor: Matej Gavlák

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás