Pápež píše Bezpečnostnej rade OSN: Nastal čas povedať vojne vážne „nie“

Vatikán 15. júna (VaticanNews) „Na hľadanie pokoja treba viac odvahy, než na vedenie vojny. …Ešte stále je čas napísať v dejinách novú kapitolu mieru: môžeme konať tak, aby sa vojna stala minulosťou a nie budúcnosťou.“ To sú myšlienky z príhovoru pápeža Františka adresovaného Bezpečnostnej rade OSN, ktorý v mene Svätého Otca v stredu 14. júna prečítal sekretár Svätej stolice pre vzťahy so štátmi Mons. Paul Richard Gallagher.

„Slziace oči detí [trpiacich kvôli konfliktom] nás súdia; budúcnosť, ktorú im pripravíme, bude súdom našich súčasných rozhodnutí“, píše v posolstve pápež František. Ako zdôrazňuje, svet trpí na nedostatok bratstva. Petrov nástupca odsudzuje agresívne nacionalizmy a zdôrazňuje, že „peniaze zarobené na predaji zbraní sú peniazmi pošpinenými nevinnou krvou“.

Na stretnutí v New Yorku na tému „Hodnoty ľudského bratstva pri podpore a udržiavaní mieru“ sa zúčastnili aj generálny sekretár OSN António Guterres a veľký imám al-Azharu Muḥammad Aḥmad al-Tayyib.

Dištancovať sa od ideológií a straníckych záujmov

Na Bezpečnostnú radu OSN sa Svätý Otec v texte príhovoru obracia týmito slovami:   

„Prežívame tretiu svetovú vojnu po kúskoch, ktorá sa čím ďalej, tým viac rozširuje. Rada, ktorej mandátom je dohliadať na bezpečnosť a mier vo svete, sa v očiach ľudí zdá byť niekedy bezmocná a paralyzovaná. Vaša práca, ktorú Svätá stolica oceňuje, je však nevyhnutná na podporu mieru, a práve preto by som vás chcel srdečne pozvať, aby ste čelili spoločným problémom tým, že sa dištancujete od ideológií a partikularizmov, od straníckych vízií a záujmov a pestovali jediný zámer: pracovať pre dobro celého ľudstva.“

Trpíme hladom po bratstve

Pápež tiež prízvukoval transparentnosť a úprimnosť pri uplatňovaní Charty OSN bez postranných úmyslov.

„Trpíme hladom po bratstve, ktorý vyplýva z mnohých situácií nespravodlivosti, chudoby a nerovnosti, z nedostatku kultúry solidarity. Nové ideológie, ktoré charakterizuje rozšírený individualizmus, egocentrizmus a materialistický konzumizmus, oslabujú spoločenské väzby a živia túto mentalitu vyraďovania, ktorá vedie k pohŕdaniu a opusteniu najslabších, tých, ktorí sú považovaní za „zbytočných“.“

Najhorším efektom tohto hladu po bratstve sú vojny, píše ďalej Svätý Otec. Ako konštatuje, zdá sa, že sme sa nepoučili z histórie a vraciame sa späť:

„Zrodom Organizácie Spojených národov sa zdalo, že ľudstvo sa po dvoch strašných svetových vojnách naučilo smerovať k stabilnejšiemu mieru a konečne sa stalo rodinou národov. Namiesto toho sa zdá, že sa opäť vraciame späť do histórie, keď vznikajú uzavreté, prehnané, urazené a agresívne nacionalizmy podnecujúce konflikty, ktoré sú nielen anachronické a prekonané, ale ešte násilnejšie.“

Peniaze pošpinené nevinnou krvou

„Mier je Božím snom pre ľudstvo“, píše ďalej Svätý Otec a zdôrazňuje, že „peniaze zarobené na predaji zbraní sú peniazmi pošpinenými nevinnou krvou“:

„Samozrejme, z ekonomického hľadiska je vojna často príťažlivejšia než mier, keďže podporuje zisky, avšak vždy len niekoľkých a na úkor blaha celých národov; preto sú peniaze zarobené na predaji zbraní peniazmi pošpinenými nevinnou krvou. Vzdanie sa ľahkého zisku v prospech zachovania mieru si vyžaduje viac odvahy než predaj stále dokonalejších a výkonnejších zbraní. Je treba viac odvahy na hľadanie mieru než na vedenie vojny. Viac odvahy si vyžaduje uprednostniť stretnutie pred bojom, sadnúť si za rokovací stôl než pokračovať v nepriateľstve.“

Vymaniť sa z logiky legitímnosti vojny

„Ak chceme budovať mier, musíme sa vymaniť z logiky legitímnosti vojny“. Spravodlivý je jedine mier, upozorňuje pápež a členom Bezpečnostnej rady OSN kladie otázku: „Kde skončíme, ak bude každý myslieť len sám za seba?:

„Nastal čas povedať vojne vážne „nie“, zdôrazniť, že nie vojny sú spravodlivé, ale že spravodlivý je jedine mier: stabilný a trvalý mier, ktorý nie je založený na nebezpečnej rovnováhe odstrašovania, ale na bratstve, ktoré nás spája. Kráčame totiž po tej istej zemi, všetci sme bratia a sestry, obyvatelia jedného spoločného domu, a nemôžeme zatemniť oblohu, pod ktorou žijeme, mrakmi nacionalizmov.

Kde skončíme, ak bude každý myslieť len sám za seba? Preto tí, ktorí pracujú na budovaní mieru, musia podporovať bratstvo. Je to remeslo, ktoré si vyžaduje vášeň a trpezlivosť, skúsenosti a predvídavosť, húževnatosť a odhodlanie, dialóg a diplomaciu. A tiež počúvanie: načúvanie kriku tých, ktorí trpia v dôsledku konfliktov, osobitne detí. Ich oči zaliate slzami nás súdia; budúcnosť, ktorú im pripravíme, bude súdom našich súčasných rozhodnutí.“

Mier je možný, ak ho naozaj chceme

Pápež zároveň načrtáva charakteristiky mieru:

„Mier je možný, ak ho naozaj chceme! (…)Nesmie byť racionálny, nie vášnivý, veľkodušný, nie sebecký; mier nesmie byť strnulý a pasívny, ale dynamický, aktívny a progresívny podľa toho, ako si spravodlivé požiadavky deklarovaných a rovnakých ľudských práv vyžadujú jeho nové a lepšie prejavy; mier nesmie byť slabý, neschopný a servilný, ale silný vďaka morálnym dôvodom, ktoré ho ospravedlňujú, ako aj vďaka kompaktnému konsenzu národov, ktoré ho musia podporovať.“

„Ešte stále je čas napísať novú kapitolu mieru v dejinách: vojna sa môže stať minulosťou a nie budúcnosťou“, vyzýva Bezpečnostnú radu OSN Svätý Otec. Zároveň pripomína dôležitosť bratstva, ktoré však nemôže zostať len abstraktnou myšlienkou, ale musí sa stať konkrétnym východiskom. „Bez neho nemožno budovať spravodlivú spoločnosť, pevný a trvalý mier“, konštatuje pápež. Svoje posolstvo ukončuje slovami:

„Úprimne dúfam, že nielen Bezpečnostná rada, ale celá Organizácia Spojených národov, všetky jej členské štáty a každý z jej predstaviteľov budú účinne slúžiť ľudstvu, tým, že prevezmú zodpovednosť za ochranu nielen svojej budúcnosti, ale aj budúcnosti všetkých, s odvahou obnoviť teraz bez strachu to, čo je potrebné na podporu bratstva a mieru pre celú planétu. «Blahoslavení tvorcovia pokoja» (Mt 5,9).

Zuzana Klimanová – Vatikán

Zdroj: TKKBS

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás