Pápež František vyhlásil, že ženy sa nemôžu stať kňazmi alebo diakonmi. 

Kňazské svätenie je podľa rímskeho biskupa vyhradené mužom. Protestanti sú podľa pápeža dôkazom, že ani svätenie žien nepritiahne do cirkvi viac veriacich.

Na otázku, prečo je „proti ženskému kňazstvu“, František odpovedal, že ide o „teologický problém“.

„Skutočnosť, že žena nemá prístup k pastoračnej činnosti, nie je depriváciou, pretože jej miesto je oveľa dôležitejšie,“ povedal pápež. Zároveň zdôraznil, že ženy sú zrkadlom Ježišovej nevesty cirkvi.

„Na druhej strane, pokiaľ ide o charizmu žien, chcem veľmi zreteľne povedať, že z mojej osobnej skúsenosti majú veľkú cirkevnú intuíciu,“ povedal.

O možnosti diakonátu žien František zdôraznil, že diakonát „je prvým stupňom svätenia v katolíckej cirkvi, po ktorom nasleduje kňazstvo a nakoniec biskupstvo“.

Na otázku o tom, že svätenie žien by údajne pritiahlo „viac ľudí bližšie k cirkvi“ a nepovinný kňazský celibát by pomohol upraviť nedostatok kňazov, pápež František povedal, že s týmito názormi nesúhlasí.

„Luteráni vysväcujú ženy, ale aj tak chodí do kostola málo ľudí,“ povedal pápež. „Ich kňazi sa môžu ženiť, ale napriek tomu nedokážu zvýšiť počet duchovných. Problém je kultúrny. Nemali by sme byť naivní a myslieť si, že programové zmeny nám prinesú riešenie.“

ZDROJ: https://standard.sk/479853/papez-frantisek-vyhlasil-ze-zeny-sa-nemozu-stat-knazmi-alebo-diakonmi

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás