Pápež František: „veľmi milujem Pannu Máriu“

Vatikán 7. septembra (RV) V rozhovore pre portugalskú televíznu stanicu TVI-CNN, odvysielanom v pondelok 5. septembra vo večerných hodinách, pápež František hovoril o svojom vzťahu k Fatime ako k miestu rozjímavého ticha, ako aj o svojej úcte k Pomocnici kresťanov, ktorú si v detstve osvojil od saleziánov. V širokospektrálnom interview odpovedal na celý rad aktuálnych i pálčivých tém, vrátane chýbajúceho dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou.

My Vám prinášame úryvok z tohto rozhovoru:

My Portugalci si pamätáme, že ste raz boli vo Fatime. Urobila táto dôverná duchovná skúsenosť z jezuitu Bergoglia mariánskejšieho pápeža, alebo ste takým už boli?

Moja rodina ma vždy vychovávala v mariánskej úcte, odjakživa. Moja rodina je veľmi saleziánska – Panna Mária Pomocnica kresťanov – toto sme prijímali už od útleho veku, pretože sme mali mariánsku úctu už v rodine. Som mariánsky založený, veľmi milujem Pannu Máriu, no vo Fatime sa mi stalo niečo iné. Fatima ma zanechala bez slov. Fatima, to je pre mňa Panna Mária Mlčania. Neviem, ako dlho som tam bol, ani som si to neuvedomil, no znamenalo to stáť v prítomnosti Panny Márie, len stáť, nič viac.

– Mnohí ľudia hovoria, že žiadne ticho nie je také ako to vo Fatime.

Je to pravda, cítil som to. Mne to prišlo takto. A vidím, že je to univerzálne, nevedel som, že to takto hovoria. Stalo sa mi to bez toho, aby som o tom vedel. A pre mňa Portugalsko, to je Fatima. Nech sa Portugalci nehnevajú, no to je moja skúsenosť.

– Vieme, aká nenahraditeľná je vo Vašom živote modlitba. Ako sa pápež modlí?

Nezmenil som spôsob modlitby, no časom som si ho viac prehĺbil, neviem. Modlím sa ruženec, tak ako som to robil aj v detstve. Modlím sa s Bibliou a meditujem. Každý deň sa modlím liturgiu hodín. Čiže, modlím sa rôznymi spôsobmi. Vložím sa pred Boha a niekedy som roztržitý, no on roztržitý nie je, a to ma utešuje. Neviem, ktorý svätec to bol, čo sa trápil, že zaspáva pri modlitbe, a spovedník mu povedal: „Ďakuj Bohu. Je to milosť zaspať pred Pánom“. Modliť sa znamená byť v Božej prítomnosti a nechať ho hovoriť. Nemožno sa modliť bez slobody. To je jasné. A každý sa musí modliť tak, ako ho inšpiruje Duch Svätý.

(Preklad: Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu – Vatican News)

Zdroj: TKKBS

podporte nás sdzr

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás