Od zrušenia Roe verzus Wade klesol počet potratov v USA o šesť percent. Teraz tam vrcholí spor o potratové tabletky

Za prvých šesť mesiacov od zrušenia rozhodnutia Najvyššieho súdu v prípade Roe verzus Wade poklesli potraty v USA o viac ako šesť percent. Tvrdí to pro potratová organizácia Society of Family Planning.

Podľa jej správy poklesol priemerný počet potratov vykonaných za jeden mesiac z 82,3 tisíca (číslo za posledné dva mesiace pred zrušením rozhodnutia Roe vs Wade) na súčasných 77,1 tisíca. Mesačne sa tak vďaka prinavráteniu možnosti regulovať potraty vykoná v USA o o zhruba 5,2 tisíca potratov menej. Za pol roka to predstavuje viac ako 32-tisíc zachránených životov.

Správa ďalej konštatuje, že aj keď počet potratov dosahoval v jednotlivých mesiacoch rôzne čísla, v každom mesiaci, ktorý nasledoval po rozhodnutí, ich bolo menej ako v apríli 2022. Zákonite preto klesla aj národná miera potratovosti. Tá bola v apríli 2022 na hodnote 13,2 potratov na tisíc žien v reprodukčnom veku. Počas nasledujúceho polroka sa znížila na 12,3 potratu na tisíc žien v reprodukčnom veku.

Najviac potraty klesli v štáte Texas (potraty sú tam povolené len v prípade ohrozenia života matky), kde sa vykonalo o 15,5 tisíca potratov menej, potom nasledovala Georgia (potrat sa tam povoľuje, len dokedy dieťaťu nezačne biť srdce), kde ich počet klesol  takmer o 11-tisíc. V tisíckach sa potraty znížili aj v štátoch Tennessee (potraty sú tam úplne zakázané) a Ohio, (zákon zakazujúci potraty po tom, čo dieťaťu začne biť srdce, zablokoval miestny súd, momentálne sú tam potraty legálne do 22. týždňa tehotenstva). Na druhej strane štáty, ktoré potraty neobmedzujú, zaznamenali nárast potratovosti. Nič to však nemení na fakte, že celkový počet potratov v USA sa znížil.

Správa však zistila nárast interrupcií poskytovaných online prostredníctvom takzvaných telezdravotníckych kliník, ktorých počet sa každým mesiacom po rozhodnutí Najvyššieho súdu zvyšoval. V apríli minulého roka, teda ešte pred rozhodnutím, sa prostredníctvom tejto služby poskytlo 3,6 tisíca interrupcií. V decembri sa toto číslo zvýšilo až na 8,5 tisíca. V apríli minulého roka tvorili takéto potraty len štyri percentá všetkých interrupcií, v decembri to bolo už 11 percent.

Propotratoví aktivisti smútia, pro-life aktivisti jasajú

Tieto údaje pochádzajú zo správy s názvom #WeCount (počítame), kde sú zhromaždené údaje od všetkých známych poskytovateľov potratov v USA. Ushma Upadhyayová, ktorá je jednou zo spolutvorcov správy, nad číslami vyjadrila frustráciu. „Údaje #WeCount ukazujú, do akej miery bola interrupčná starostlivosť narušená v dôsledku rozhodnutia Najvyššieho súdu a jeho rozhodnutia zrušiť Roe,“  uviedla podľa CNA vo vyhlásení.

Na druhej strane, pro-life organizácie vyjadrili z výsledkov nadšenie. „Správa, že počet potratov v tejto krajine klesol o 32 260 za šesť mesiacov po rozhodnutí Dobbs verzus Jackson, je úplne úžasná,“ zdôraznila pre ten istý portál Carol Tobiasová, prezidentka Národného výboru pre právo na život. „Vzhľadom na to, že propotratoví guvernéri a Bidenova administratíva robia [všetko], čo je možné, aby boli potraty ľahko dostupné, musia pro-liferi urobiť ešte viac, aby pomohli a povzbudili ženy, aby si vybrali život.“

Právna bitka pre potratové tabletky

O tom, že Tobiasová má pravdu, svedčí aj najnovšia právna bitka, ktorá sa v USA strhla kvôli potratovým tabletkám. V spore s názvom Alliance for Hippocratic Medicine’s suit verzus the Food and Drug Administration (skrátene AHM vs. FDA) žaluje skupina lekárov a aktivistov Úrad pre potraviny a liečivá Spojených štátov amerických. Dôvodom sporu je potratová tabletka na báze mifepristonu, známa ako Mifeprex. Tá sa zabíja plod tak, že odreže cestu živinám, ktoré sú potrebné na to, aby sa ďalej vyvíjalo. AHM žiada, aby bola tabletke odobratá licencia, ktorú jej udelil americký Úrad pre potraviny a liečivá, lebo ju podľa nich získala nezákonne.

Mifeprex má pritom na americkom trhu zvláštne postavenie. CNA napríklad uvádza, že vďaka výnimke je považovaný za liek zachraňujúci život, aj keď tehotenstvo život ženy nijako neohrozuje. Z toho dôvodu sa na naň nevzťahujú rovnaké pravidlá ako klasické lieky. Kvôli ďalšej výnimke zas pri ňom nie je nutné hlásiť všetky nežiaduce účinky. Podľa lekárky Ingrid Skopovej, ktorá je gynekologička a viceprezidentka Charlotte Lozier Inštitútu, musí približne každá dvadsiata žena po jeho užití absolvovať operáciu, často za „naliehavých okolností.“

Po tom, čo sa daný prípad dostal na stôl texaského sudcu Matthewa Kacsmaryka (Trumpov nominant), ktorý vyhovel sťažnosti AHM, sa účinnosť licencie pre Mifeprex skutočne zastavila. Bidenova administratíva to však nemohla nechať tak, a preto požiadala o výklad aj súd vo Washingtone, ktorý vydal protichodné stanovisko. Zo strany Bidenovej administratívy to bola právna kľučka, vďaka ktorej bude môcť americké ministerstvo zdravotníctva tvrdiť, že súdy vydávajú v predmetnej veci protichodné stanoviská a tabletka sa preto nemusí okamžite stiahnuť.

Okrem toho sa Bidenova administratíva obrátila aj na odvolací súd, ktorý čiastočne vyhovel jej požiadavkám, no taktiež skritizoval proces schvaľovania tabletky. Prezident informoval, že sa obráti aj na Najvyšší súd, ktorý požiada, aby rozhodnutie texaského súdu úplne zrušil.  

Aj napriek tomu, že Bidenovej administratíve sa podarilo vyhnúť úplnému zákazu pre Mifeprex, jeho podávanie sa predsa len čiastočne obmedzí. Podľa CNA už napríklad nebude možné distribuovať túto tabletku poštou. Namiesto toho bude potrebná osobná návšteva lekára s cieľom predpísať a vydať liek. Okrem toho sa používanie Mifeprexu obmedzí na prvých sedem týždňov tehotenstva namiesto doterajších desiatich. Navyše, po chemickom potrate bude potrebná aj následná návšteva lekára na kontrolu komplikácií.

Spor o Mifeprex pritom nie je dôležitý len z dlhodobého hľadiska, teda kvôli vývoju právnych precedensov, čo sa týka registrácie liekov a obzvlášť potratových tabletiek a ich regulácie. Už aj súčasné rozhodnutie súdu o obmedzení používania tejto tabletky totiž môže výrazne pomôcť uchrániť deti a ženy pred hroznou procedúrou chemického potratu. Ten je totiž v súčasnosti v USA najpoužívanejšou metódou na jeho vykonanie, keďže viac ako polovica potratov sa tam robí práve chemicky.

Okrem toho môže zákaz potratových tabletiek pomôcť aj štátom, ktoré už obmedzujú potraty, no nedokážu účinne zamedziť biznisu s potratovými tabletkami. Pripomeňme, že potraty sú v 13 štátoch USA zakázané takmer vo všetkých prípadoch. Ďalších päť štátov zaviedlo prísnejšie obmedzenia na umelé prerušenie tehotenstva od rozhodnutia Najvyššieho súdu. V ďalších ôsmich štátoch sa o ich obmedzení vedú súdne spory.

Autor: Michal Čop

ZDROJ: Štandard — Od zrušenia Roe verzus Wade klesol počet potratov v USA o šesť percent. Teraz tam vrcholí spor o potratové tabletky (standard.sk)

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás