Nemecká Synodálna cesta si v sobotu odhlasovala: svätenie žien, dobrovoľnosť celibátu, požehnávanie homosexuálov

Od štvrtka do soboty prebiehalo vo Frankfurte nad Mohanom ďalšie zasadnutie nemeckej Synodálnej cesty. V sobotu došlo k hlasovaniu o najhorúcejších témach, ktoré boli sformulované v troch reformných dokumentoch. Za prijatie dokumentov hlasovala jasná väčšina, vrátane prítomných biskupov. 174 hlasov bolo za, 30 proti a 6 sa zdržali hlasovania. Predseda Nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing zhodnotil trojdňové stretnutie ako „veľký úspech“. Čo bolo na nemeckej synode prijaté?

Najdôležitejšími novinkami (nie ideovými, ale tým že boli oficiálne schválené) sú:

– schválenie požiadavky, aby mohli byť ženy svätené na diakonky;

– schválenie požiadavky na dobrovoľný celibát kňazov a možnosť ženatých stať sa kňazmi;

– schválenie požiadavky požehnávania homosexuálnych párov, vrátane požiadavky na vytvorenie špeciálnych obradov, na to určených;

– schválenie požiadavky zmeny pracovného práva, aby neboli viac diskriminovaní homosexuálni pracovníci v Cirkvi;

Podľa biskupa Bätzinga: „Kultúrna zmena je nevyhnutná aj v dizajne cirkevného pracovného práva,“ pričom sa odvolal aj na nedávnu iniciatívu 125 homosexuálnych kňazov a cirkevných zamestnancov, požadujúcich „rovnoprávnosť“.

V textoch zhromaždení ďalej odporúčajú pápežovi vykonať zmenu doktríny (cirkevného učenia) o homosexualite. Podľa textu homosexuálne vzťahy a aktívna homosexualita nie sú hriechom, pretože homosexuálna orientácia je údajne súčasťou ľudskej identity, ktorú stvoril Boh. Tým sa vlastne z hriechu a nezriadenej sexuality stáva súčasť Božej vôle, keďže Boh už pri stvorení, podľa nemeckých katolíkov (laikov i biskupov), keď vznikla ľudská identita, vložil homosexualitu ako súčasť identity do ľudskej prirodzenosti!

Viac sa dočítate tu: https://www.christianitas.sk/nemecka-synodalna-cesta-si-v-sobotu-odhlasovala-svatenie-zien-dobrovolnost-celibatu-pozehnavanie-homosexualov/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás