Mozgovo mŕtve ženy, ale aj muži, by mohli slúžiť ako náhradné matky, navrhla profesorka


Nórska profesorka filozofie prišla s kurióznym nápadom na to, ako zužitkovať telá mozgovo mŕtvych ľudí. Podľa jej mienky by sme v nich mohli „pestovať“ deti. Ráta pritom aj s telami mužov, aby sa feministky necítili ukrivdené. Tie sú však nápadom, naopak, pobúrené.

Profesorka praktickej filozofie na Univerzite v Osle Anna Smajdorová vo svojom nedávnom článku navrhla, aby sa mozgovo mŕtve ženy udržiavali pri živote a používali ako náhradné matky.

„A čo všetky tie mozgovo mŕtve ženské telá na nemocničných posteliach? Prečo by ich loná mali chradnúť?“ pýta sa akademička v spornom texte uverejnenom v časopise Journal of Theoretical Medicine and Bioethics.

Tehotenské darovanie celého tela (téma známa pod skratkou WBGD) podľa nej ponúka „alternatívny spôsob gravidity pre potenciálnych rodičov, ktorí chcú mať deti, ale nemôžu alebo nechcú otehotnieť,“ teda napríklad pre neplodné alebo homosexuálne páry.

„Zdá sa pravdepodobné, že niektorí ľudia by boli pripravení zvážiť darovanie celého tela na účely tehotenstva, rovnako ako niektorí ľudia darujú časti svojho tela na darovanie orgánov,“ pokračuje Smajdorová.

Ako ďalej argumentuje, u mozgovo mŕtvych žien môžu byť tehotenstvá podľa vedeckých poznatkov ukončené úspešne a neexistuje vraj žiadny medicínsky dôvod, ktorý by začatie takéhoto druhu tehotenstva znemožnil.

Podľa profesorky hrá v prospech tohto nápadu aj fakt, že náhradné materstvo prináša viaceré sociálne problémy a že tehotenstvo je samo osebe spojené s viacerými zdravotnými rizikami, a to aj v rozvinutých krajinách s nadštandardnou medicínskou starostlivosťou.

„Zatiaľ sa nemôžeme úplne vzdať maternice pre rozmnožovanie nášho druhu,“ konštatovala. „Riziká tehotenstva však môžeme preniesť na tých, ktorým už nemôžu ubližovať,“ skonštatovala Nórka.

Muži nemajú byť výnimkou

Smajdorová v texte okrem toho napísala, že telá za účelom tehotenstva by mohli darovať aj mozgovo mŕtvi muži, čo by zvýšilo počet potenciálnych darcov a zmiernilo obavy feministických kruhov.

„Vyhliadka na darcu muža by tak mohla upokojiť niektoré feministky, ktoré by inak mohli mať pocit, že tehotenstvo s mozgovou smrťou je príliš ďaleko v objektivizácii ženských reprodukčných funkcií,“ uvádza sa v správe.

„Vyhliadka na mužské tehotenstvo nie je, ako by si mnohí predstavovali, vymyslená ani sci-fi,“ vyhlásila. Avšak to, ako majú byť muži schopní vynosiť dieťa, nekonkretizovala. V každom prípade, debata o transplantovaní maternice mužom nie je vo svete žiadnou novinkou.

Smajdorová zároveň apeloval na štáty a medicínske autority, aby svoje politiky a postupy upravili do podoby, v ktorej by bol tento novodobý druh darcovstva možný.

Profesorka ale ráta s tým, že dotknuté osoby by museli počas života na náhradné tehotenstvo v stave mozgovej smrti vopred poskytnúť súhlas tak, ako to v súčasnosti platí pri darovaní orgánov. Mnohé zdroje pritom aspekt súhlasu opomenuli, čo tému sčasti odklonilo a urobilo bulvárnou.

O staršom nápade sa hovorí až teraz. Prečo?

Hoci článok Smajdorovej pochádza už z novembra minulého roka, väčší mediálny ohlas v najčítanejších anglickojazyčných médiách (Fox NewsTelegraphDaily MailCosmopolitan a podobne) získal až teraz.

Pozornosť totiž upútal jeho španielsky preklad po tom, ako ho uverejnila Kolumbijská lekárska akadémia. Tá článok najprv obhajovala, no neskôr sa za jeho uverejnenie ospravedlnila.

„Len v spoločnosti nenávidiacej ženy by sa diskutovalo o používaní mozgovo mŕtvych žien ako živých materníc. Takto to začína a končí to zákonodarcami tvoriacimi príslušný zákon,“ uviedla na Twitteri Charlotte Proudmanová, riaditeľka britskej feministickej kampane Right to Equality.

Kolumbijská kongresmanka Jennifer Pedrazová na margo takýchto úvah napísala, že ženy nie sú nádoby, ktoré sa po použití vyhadzujú a že majú ľudské práva, aj keď na to niektorí ľudia zabúdajú.

Mozgová smrť je stav, pri ktorom osoba napojená na medicínske prístroje na podporu života už nemá žiadne mozgové funkcie. To znamená, že bez podpory ani nemôže dýchať. Osoba, ktorá je mozgovo mŕtva, je potvrdená ako mŕtva aj po právnej stránke.

AUTOR: TOMÁŠ DUGOVIČ

Zdroj: DENNÍK ŠTANDARD Mozgovo mŕtve ženy, ale aj muži, by mohli slúžiť ako náhradné matky, navrhla profesorka (standard.sk)

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

NESTOJÍ ZA NAMI ŽIADEN INVESTOR ČI SPONZOR. AJ TENTO DOKUMENT MOHOL VZNIKNÚŤ IBA VĎAKA VÁM ❤️❤️❤️ ĎAKUJEME VÁM

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás