Medzinárodná petícia proti prijatiu Istanbulského dohovoru Úniou

TU: podpíšte petíciu

Rozbehla sa medzinárodná petícia proti prijatiu Istanbulského dohovoru Úniou. Pripojili sa aj slovenskí aktivisti a politici

Pristúpenie EÚ k Istanbulskému dohovoru odmietajú viaceré európske organizácie na ochranu rodiny a ľudských práv. Organizujú medzinárodnú petíciu, ku ktorej sa pridávajú aj viacerí slovenskí aktivisti a politici. Podrobnosti k petícii zverejnili na spoločnej tlačovej konferencie predstavitelia Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, Slovenského dohovoru za rodinu a Nadácie Slovakia Christiana.

Hlavným iniciátorom a organizátorom medzinárodnej petície proti prijatiu Istanbulského dohovoru Európskou úniou je poľská právnická organizácia Ordo Iuris. Tá oslovila aj slovenské organizácie Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku i Nadáciu Slovakia Christiana. Petíciu podporuje aj Slovenský dohovor za rodinu.

TU: podpíšte petíciu

Ide o občiansku aktivitu mimovládnych organizácií, ktoré informujú o spustení celoeurópskej petície proti pristúpeniu EÚ k takzvanému Istanbulskému dohovoru. Petíciu bude možné podporiť podpisom predovšetkým elektronickou formou.

Organizátori petície žiadajú Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú, aby dohovor neratifikovala. Označujú ho pritom za kontroverzný a ideologický. „Nesúhlasíme s tým, aby sa Európska únia pokúšala proti vôli viacerých členských štátov harmonizovať trestné právo, vnášať do právnych poriadkov ustanovenia priamo obmedzujúce viaceré základné práva a slobody a nanucovala nebezpečnú ideologickú agendu,“ uviedol Andrej Ralbovský z Nadácie Slovakia Christiana.

Petíciu pridali aj politici

Patrik Daniška z Inštitútu pre Ľudské práva a rodinnú politiku je presvedčený, že „EÚ nemôže k tomuto dokumentu pristúpiť, nakoľko nebol dosiahnutý konsenzus všetkých členských krajín“.

Spomedzi slovenských politikov túto iniciatívu podporili napríklad poslanci Anna Andrejuvová, Anna Záborská, Martin Čepček, europoslankyňa Miriam Lexmann, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, ale napríklad aj exminister vnútra Vladimír Palko, ktorého viaceré krajské orgány KDH stále častejšie vyzývajú, aby kandidoval na predsedu KDH.

Podpisy pod petíciu sa budú zbierať predovšetkým prostredníctvom stránky stopgenderconvention.org/, ktorá má aj slovenskú jazykovú verziu. Organizátori petície argumentujú, že v Istanbulskom dohovore sú mnohé ustanovenia, ktoré už sú v súčasnosti obsiahnuté v národnej legislatíve väčšiny členských štátov Rady Európy vrátane Slovenska.

EÚ nesmie obchádzať pravidlá

„Na pristúpenie EÚ k Istanbulskému dohovoru nepostačuje ani jednomyseľné rozhodnutie v Rade Európy, ale vyžaduje aj zmenu zakladajúcich zmlúv, ktoré majú charakter medzinárodných zmlúv. Nie je možné obchádzať demokratické pravidlá a uzurpovať si také kompetencie, ktorých sa členské štáty nikdy v prospech EU nevzdali. Ak Európska únia zasiahne týmto spôsobom do suverenitu štátov dnes v ideologickej otázke, môže tento precedens zopakovať kedykoľvek v budúcnosti pri otázkach, napríklad ekonomických,“ zdôraznila jedna zo signatárok petície, poslankyňa Anna Andrejuvová.

Petíciu podporili okrem politikov aj osobnosti ako Erik Zbiňovský, Renáta Ocilková, Anton Chromík, Jana Michaličková či Juraj Šúst. Petícia je spoluorganizovaná mimovládnymi organizáciami zo šiestich Európskych štátov z Chorvátska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Španielska.

TU: podpíšte petíciu

Problémy aj na domácej pôde

Koordinátor Slovenského dohovoru za rodinu Erik Zbiňovský sa pri príležitosti brífingu, ktorý sa k tejto téme konal pred Národnou radou, pre Denník Slovensko vyjadril aj k samostatnej problematike a to k postupu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá Rade Európy ohľadom Istanbulského dohovoru zaslala list bez konkrétnych právnych účinkov. Podľa aktivistov tak priamo nenaplnila predošlú vôľu NR SR a vlády.

„Jasne sa nevyjadrila, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou,“ povedal Zbiňovský s tým, že našej krajine momentálne prislúcha povinnosť nekonať v rozpore s obsahom dokumentu a teda stále nás k niečomu zaväzuje.

TU: podpíšte petíciu

— Peter Števkov, TOP, TOD
ZDROJ: DENNÍKS

Dôležité linky na Istanbulský dohovor

Dôležité linky na Istanbulský dohovor

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás