MÁRIA – ŽIVÁ FORMA BOHA

💠Svätý Augustín nazýva Máriu „živou formou Boha“ – forma Dei. Teda len v nej jedinej bol Boh, ktorý sa stal človekom riadne formovaný tak, že mu nechýba žiadna črta Božstva. A tiež v nej jedinej môže byť človek vhodne formovaný v Boha milosťou Ježiša Krista, nakoľko je jeho ľudská prirodzenosť schopná.

💠 Sochár môže vytvoriť sochu či portrét dvoma spôsobmi:

1️⃣ poslúži si svojím dôvtipom, silou, znalosťami a kvalitou svojich nástrojov, aby ju vytvoril z tvrdej a beztvarej hmoty;

2️⃣ môže ju odliať vo forme. Prvý spôsob je zdĺhavý, ťažký a náchylný k mnohým nehodám – často stačí len jediný nesprávny úder dlátom alebo kladivom, aby zničil celé dielo. Druhý spôsob je promptný, ľahký a jemný, skoro bez námahy a výdavkov. No iba za predpokladu, že forma je dokonalá a verná, a že sa použije tvárny materiál, ktorý nijako neodporuje jeho ruke.

💠 Mária je veľká forma Boha. Je stvárnená Duchom Svätým na prirodzené vyformovanie človeka. Tejto forme nechýba žiadna božská črta. Ktokoľvek je do nej vložený a nechá sa tiež zušľachťovať, prijme spôsobom primeraným ľudskej slabosti, všetky rysy Ježiša Krista, pravého Boha, bez mnohých námah a to spôsobom:

▪️ jemným – bez mnohých agónií a námah

▪️ bezpečným – bez strachu z ilúzie, lebo démon nikdy nemal, ani nikdy nebude mať vstup do Márie, svätej a nepoškvrnenej, bez tieňa poškvrny hriechu.

💠 Pretože Mária formovala Hlavu predurčených, Ježiša Krista, je to tiež ona, ktorej prináleží formovať údy tejto Hlavy a nimi sú praví kresťania. Lebo matka neformuje hlavu bez údov, ani údy bez hlavy. Ktokoľvek teda chce byť údom Ježiša Krista, plného milosti a pravdy, musí byť formovaný v Márii prostriedkami Ježiša Krista, ktorý v nej v plnosti prebýva, aby mohol byť pripočítaný pravým údom Ježiša Krista a jej pravým deťom.

💠 Sám svätý Augustín tvrdí, že predurčení v tomto svete zostávajú uzatvorení v Máriinom lone a že vyjdú na denné svetlo, až keď ich táto dobrá Matka porodí pre večný život. Teda ako dieťa čerpá všetku výživu od svojej matky, ktorá ju dáva primerane jeho slabosti, tak predurčení čerpajú všetku svoju duchovnú stravu a všetku svoju silu od Márie.

💠 A podľa moci, ktorú nad nimi dostala, ako dodáva svätý Bernardín, rozdáva komu chce, ako chce, kedy chce a koľko chce, milosti večného Otca, čnosti Ježiša Krista a dary Svätého ducha.

💠 Šťastná a tisíckrát šťastná je duša tu dolu, ktorej Duch Svätý zjaví tajomstvo Márie, aby ho poznala.

Spracoval: Mikuláš Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️💙

Obrázok vytvoril: Mikuláš Lipták

Zdroj: O pravej úcte k Panne Márii/Svätý Ľudovít Mária Grignion z Montfortu

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

Zastávame tradičné hodnoty v súlade s učením Katolíckej Cirkvi. Hlavnou snahou Slovenského dohovoru za rodinu je šíriť Eucharistickú a mariánsku úctu. Organizujeme modlitbové akcie na národnej aj medzinárodnej úrovni, RUŽENCOVÉ A PÔSTNE reťaze, NonStop modlitby svätého RUŽENCA naživo, pravidelné ONLINE RELÁCIE so zaujímavými hosťami na rôzne duchovné témy, denné modlitby NAŽIVO S KŇAZOM – svätý ruženec, zasvätenie, modlitby za uzdravenie a oslobodenie s kňažským požehnaním, ŽIVÉ PRENOSY z pútnických miest a ADORÁCIE. Zaoberáme sa MARIÁNSKYMI ZJAVENIAMI, DUCHOVNÝM ROZLIŠOVANÍM a životopismi svätých. Prinášame denne zaujímavé ČLÁNKY a aktuality zo Slovenska aj zo sveta. ĎAKUJEME, ŽE SA S NAMI MODLÍTE, SLEDUJETE NÁS A PODPORUJETE NÁS.

NESTOJÍ ZA NAMI ŽIADEN INVESTOR ČI SPONZOR. AJ TENTO DOKUMENT MOHOL VZNIKNÚŤ IBA VĎAKA VÁM ❤️❤️❤️ ĎAKUJEME VÁM

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás