Lengvarský deň pred odvolaním schválil transsexuálnu revolúciu. Zastaviť to môže Heger alebo parlament

Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský deň pred svojím odvolaním schválil dokument, ktorý umožňuje úradnú zmenu pohlavia aj osobám, ktoré nepodstúpili chirurgickú ani chemickú tranzíciu. Zastaviť to môže už len poverený minister zdravotníctva, ktorým je Eduard Heger, alebo parlament, ktorý má rokovať o novele zákona o rodných číslach. Proti nariadeniu už vznikla aj petícia.

Vladimír Lengvarský posledný deň v úrade rozhodne nelenil. Okrem rozdelenia viac ako 212 miliónov z plánu obnovy, ktoré prisúdil ôsmim nemocniciam, podpísal aj dokument, ktorý výrazne uľahčuje úradnú zmenu pohlavia.

Dokument, o ktorom je reč, sa oficiálne nazýva Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Lengvarský ho mal podpísať vo štvrtok vo večerných hodinách. Po tom, čo sa dozvedel, že na nasledujúci deň bude odvolaný. Informáciu ako prvý priniesol Postoj. Dokument bol hneď na druhý deň zverejnený na stránke ministerstva zdravotníctva, kde je uvedené, že platnosť nadobudol hneď v piatok 3. marca.

Štandardný postup síce stanovuje, že osoba, ktorá chce podstúpiť úradnú zmenu pohlavia, musí najmenej jeden rok užívať hormonálnu liečbu a písomne vyhlásiť, že za jediné možné riešenie považuje trvalú, celoživotnú a nezvratnú zmenu svojej právnej identity, mena a priezviska. Ale existuje tu aj výnimka, a to ak lekár hormonálnu liečbu neodporúča. Pritom dôvodom, prečo lekár hormonálnu liečbu neodporučí, môže byť aj neochota pacienta podstúpiť ju.

Vďaka tejto výnimke platí, že úradnú zmenu pohlavia bude môcť podstúpiť v podstate každý, kto na to získa potvrdenie od lekára. Teda aj muž, ktorý odmietne operačnú zmenu pohlavia, ako aj užívanie hormónov. Vďaka tomu budú mať biologickí muži prístup do ženských šatní, toaliet či väzníc.

Dokument má viacero vážnych nedostatkov

Štandardný postup je dokument, ktorý by mal za normálnych okolností lekárom poskytnúť akýsi návod na to, ako postupovať pri diagnostike a liečbe ochorenia. V prípade transsexuality to však nie je celkom pravda. Tu sa totiž lekár nedozvie ani to, ako má vlastne diagnostikovať transsexualitu. Chýba tu tiež jasný údaj o tom, ako dlho majú trvať jednotlivé fázy liečby.

Nechýba však zmienka o tom, že snažiť sa zmeniť pocity pacienta, a nie jeho telo (rovnako ako v prípade anorexie), je neetické. Rovnako tak tu nájdeme nariadenie oslovovať pacientov podľa pohlavia, aké si zvolili. To môže viesť k situácii, aká sa odohrala v Spojenom kráľovstve, kde nemocnica prepustila lekára, ktorý odmietol biologického muža oslovovať ženským menom.

Aj preto sa voči dokumentu ohradilo viac ako štyristo zdravotníckych pracovníkov, z toho viac ako 80 psychológov a psychiatrov. Tí poslali ministrovi, ako aj premiérovi list, v ktorom žiadali pred prijatím dokumentu otvorenie riadnej verejnej a odbornej diskusie.

Celý článok si môžete prečítať tu: Lengvarský deň pred odvolaním schválil transsexuálnu revolúciu. Zastaviť to môže Heger alebo parlament (standard.sk)

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

NESTOJÍ ZA NAMI ŽIADEN INVESTOR ČI SPONZOR. AJ TENTO DOKUMENT MOHOL VZNIKNÚŤ IBA VĎAKA VÁM ❤️❤️❤️ ĎAKUJEME VÁM

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. Pochválený buď Ježiš Kristus!
    Chceli by sme poprosiť, keby ste mohli uverejniť petíciu proti dokumentu Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment…, aby sme to mohli podpísať. Veľmi ďakujeme, že pravdivo informujete a nebojíte sa bojovať… Nech Vás Boh chráni a sprevádza spolu s Pánom Ježišom a Pannou Máriou.

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás