„Klíma“ ako zámienka na presadenie potratovej agendy

Od 1. do 12. novembra prebieha v Glasgowe výročná konferencia OSN o zmene klímy s názvom Cop-26. Koalícia viac ako 60 pro-potratových organizácií napísala list predsedovi konferencie o klíme v Cop26 Alokovi Sharmovi, v ktorom žiada Spojené kráľovstvo, aby zmenilo kritériá oprávnenosti na financovanie opatrení v oblasti klímy vo výške 11,6 miliardy libier a zahrnulo do nich projekty na dotovanie tzv. reprodukčného zdravia. Inými slovami, pro-choice organizácie žiadajú, aby sa časť peňazí určených na klímu použila na financovanie potratov, antikoncepcie a sterilizácie.

Hovorca Úradu pre zahraničné veci, Spoločenstvo národov a rozvoj pohotovo vyhlásil: „Spojené kráľovstvo je svetovým lídrom v oblasti rodovej rovnosti aj boja proti zmene klímy. Je zrejmé, že podpora žien, a to aj prostredníctvom plánovania rodiny a vzdelávania dievčat, pomáha komunitám prispôsobiť sa zmene klímy a byť voči nej odolnejšie. Preto dbáme na to, aby naše medzinárodné financovanie v oblasti klímy zohľadňovalo rodovú rovnosť, a využívame naše predsedníctvo v Cop-26 na to, aby sme k tomu vyzvali aj ostatných.“

Bethan Cobleyová, riaditeľka potratovej organizácie MSI Reproductive Choices, predtým Marie Stopes International, spresnila, „že to, čo komunity, ktoré sú najviac postihnuté klimatickou núdzou, skutočne chcú, je prístup k starostlivosti o reprodukčné zdravie, aby si mohli vybrať, kedy alebo či mať deti.“ Na rovnakej vlnovej frekvencii je aj profesorka Susannah Mayhewová z London School of Hygiene & Tropical Medicine, ktorá uvádza, že existuje súvislosť medzi klímou a prístupom k antikoncepcii a potratom: „Ľudia, ktorí boli postihnutí zmenou klímy, a ktorí nemajú prístup ku kvalitným zdravotníckym službám oveľa lepšie chápu túto súvislosť než my.“ Stručne povedané, zdá sa, že milióny afrických žien chcú v dôsledku globálneho otepľovania vo veľkom podstupovať potrat.

Po dvoch ľuďoch zo Západu však dávame slovo Afričanovi, ktorý je v tejto oblasti zasvätený: Obinuju Ekeocha, zakladateľ a prezident organizácie Culture of Life Africa. V súvislosti s týmito argumentmi Ekeocha argumentoval: „Ak hovoríme o potratoch, nemyslím si, žeby ktorákoľvek západná krajina mala právo platiť za potraty v africkej krajine, najmä keď väčšina ľudí potraty nechce… V takom prípade by sa to stalo formou ideologickej kolonizácie.“ Ekeocha pripomenul, že programy medzinárodných organizácií zamerané na plánovanie rodiny posielajú do Afriky ročne približne 2 miliardy kondómov za 17 miliónov USD, pričom tieto peniaze by sa mohli použiť na prístup k dostupným potravinám, čistej vode, zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu.

Viac sa dočítate na: https://www.christianitas.sk/klima-ako-zamienka-na-presadenie-potratovej-agendy/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás