Katolícki biskupi kritizovali dokument EÚ požadujúci právo zabíjať deti pri potratoch

Katolícki biskupi vyzvali v utorok Európsku úniu, aby odmietla dokument, ktorý by v rámci Charty základných práv vytváral právo zabíjať nenarodené deti pri potratoch.

Ak bude schválený, Komisia biskupských konferencií Európskej únie (COMECE) uviedla, že návrh by bol v rozpore so základným právom na život, ktoré EÚ už dlho uznáva,  uviedla Katolícka tlačová agentúra .

„Ľudská dôstojnosť je hlavnou hodnotou v zmluvách a charte EÚ,“ uviedli katolícki biskupi vo svojom vyhlásení. Pripomenuli členom EÚ, že „rešpektovanie dôstojnosti každej ľudskej bytosti v každej etape jej života, najmä v situáciách úplnej zraniteľnosti, je základným princípom demokratickej spoločnosti“.

Biskupi uviedli, že Európsky súd pre ľudské práva „nikdy nevyhlásil interrupciu za ľudské právo chránené Európskym dohovorom o základných právach“.

Súd však uznal právo nenarodených detí na život, keď vyhlásil „právo na život ako základné ľudské právo a vo svojej judikatúre potvrdil, že je [] legitímnym cieľom zmluvných štátov dohovoru chrániť nenarodený život,“ pokračuje CNA.

Ba čo viac, katolícki lídri uviedli, že EÚ nemá právomoc presadzovať takzvané „právo“ na potrat nenarodených detí na kontinente.

Zákony o potratoch sa v jednotlivých krajinách líšia, ale väčšina európskych krajín povoľuje potraty pred 15. týždňom a obmedzuje ich neskôr v tehotenstve. Niektoré, vrátane Malty a Poľska, zakazujú väčšinu alebo všetky voliteľné potraty a niekoľko ďalších, vrátane Anglicka, za určitých okolností povoľuje potraty až do narodenia.

Biskupi povedali EÚ, že „v európskom alebo medzinárodnom práve nie je uznané právo na potrat“ a „treba vidieť, že základné práva nemôžu zakladať kompetencie Únie“.

Niektorí európski lídri však presadzujú, aby bolo zabíjanie nenarodených detí pri potratoch aj tak zákonné, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

V roku 2022 Macron povedal Európskemu parlamentu, že Francúzsko bude lobovať za to, aby do Charty základných práv Európskej únie bolo začlenené umelé prerušenie tehotenstva. Tvrdil, že ochrana takzvaného práva na potrat nenarodeného dieťaťa je „silnou hodnotou“, o ktorú by Európa mala bojovať.

„Musíme aktualizovať túto chartu, aby bola explicitnejšia o ochrane životného prostredia [a] uznaní práva na potrat,“ povedal vtedy Macron európskym lídrom. „Otvorme túto diskusiu slobodne s našimi spoluobčanmi… aby sme vdýchli nový život pilieru zákona, ktorý vytvára túto Európu silných hodnôt.“

Pro-life lídri tiež vyjadrili obavy z tlaku na vytvorenie „práva“ na potrat pred dvoma rokmi, keď Európsky parlament schválil Matićovu správu za potraty. Hoci dokument nemá žiadnu legislatívnu moc, vyvíja tlak na krajiny, aby legalizovali zabíjanie nenarodených detí pri potratoch bez obmedzení a prinútili k účasti aj zdravotníkov.

ZDROJ: https://www.lifenews.com/2023/07/18/catholic-bishops-slam-eu-document-calling-for-right-to-kill-babies-in-abortions/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás