Kanada: Muž, ktorého uväznili za „misgenderovanie“ dcéry, vyhral odvolací súd

Robert Hoogland strávil dva mesiace v kanadskom väzení za to, že sa o svojej dcére verejne vyjadroval ako o dievčati. Stalo sa tak počas toho, ako odporoval rozhodnutiu súdu, ktorý dieťa uznal za spôsobilé užívať hormóny opačného pohlavia. Odvolací súd tento mesiac rozhodol, že sa Hoogland do väzenia nevráti a nebude musieť zaplatiť pokutu 30-tisíc kanadských dolárov. Informoval o tom denník The Daily Wire. 

Všetko sa to začalo, keď mala dcéra Roberta Hooglanda 12 rokov. Otec „Maxine“ sa vtedy dozvedel o identifikácii svojho dieťaťa s opačným pohlavím. Stalo sa to náhodou, keď v ročenke školy v Britskej Kolumbii uvidel, že v nej jeho dcéru nazývajú iným menom. 

Podľa denníka The Federalist bol postup školy v súlade s pravidlami ministerstva. Tie vravia, že rodičia nemajú právo vedieť, ako sa ich deti v škole identifikujú, alebo že si zvolili nové meno. 

Robert Hoogland sa domnieva, že identifikácia jeho dcéry s iným pohlavím bola dôsledkom traumy spojenej s rozvodom rodičov. Odkedy sa totiž Hooglandovci rozišli, trpela podľa neho Maxine depresiou a preukazovala známky problémového správania. Podľa Roberta Hooglanda si v rovnakom roku, ako prijala transrodovú identitu, prešla jeho dcéra fázou, keď sa vyhlasovala za lesbu. Usudzoval z toho, že aj v prípade transgenderizmu u nej ide o prechodnú záležitosť.

Škola však mala iný názor, preto Maxine a jej matku poslali k psychológovi. Dr. Wallace Wong, ktorý je podľa denníka The Federalist LGBT aktivistom, rozhodol, že 13-ročná Maxine by mala užívať hormóny opačného pohlavia. Referoval ju preto do detskej nemocnice. Zamestnanci nemocnice si rodičov Maxine pozvali na konzultáciu, kde od nich vyžadovali súhlas so začatím hormonálnej terapie. 

Zatiaľ čo matka Maxine súhlas udelila, otec odmietol. Podľa denníka The Federalist sa nemocnica tri mesiace snažila Hooglanda presvedčiť. Keď to nezabralo, vyhlásili, že súhlas rodičov nie je potrebný. 

V liste, ktorý Robert Hoogland údajne dostal od nemocnice, ho lekár informoval, že o dva týždne začnú Maxine podávať hormonálnu liečbu bez jeho súhlasu. Detská nemocnica v Britskej Kolumbii totiž považovala Maxine, ktorú nazývali Flynn, za „maloletú osobu spôsobilú na informovaný súhlas“ a súhlas oboch rodičov teda podľa nich nebol potrebný. 

Denník The Federalist z listu citoval: „Tím zodpovedný za [Flynnovu] zdravotnú starostlivosť usúdil, že disponuje dostatočnou zrelosťou a inteligenciou na udelenie informovaného súhlasu, a to napriek skutočnosti, že má iba 14 rokov. Tím sa tiež zhodol, že navrhovaná liečba je v jeho najlepšom záujme.“

Aby hormonálnej liečbe zabránil, podal Robert Hoogland následne podnet na súd. Vo februári 2019 však sudca vyhlásil, že Maxine „má výhradné právo udeliť súhlas s liečbou rodovej dysfórie“ napriek opačnému názoru ktoréhokoľvek z rodičov. 

Súd zároveň na Hooglanda uvalil zákaz „misgenderovať“ dcéru. V rozhodnutí sa píše: „Snahy presvedčiť [Flynna/Maxine] aby ukončil liečbu rodovej dysfórie; jeho oslovovanie menom, ktoré dostal pri narodení; jeho nazývanie dievčaťom alebo používanie ženských zámen, či už v jeho prítomnosti, alebo v prítomnosti tretích strán; bude považované za domáce násilie podľa par. 38 zákona o rodine.“

V rovnaký deň, ako súd takto rozhodol, poskytol Hoogland denníku The Federalist vyjadrenie. Odmietol v ňom o svojom dieťati hovoriť ako o chlapcovi. „Je to dievča. Jej DNA sa vplyvom všetkých tých experimentov, ktoré na nej robia, nezmení,“ vyhlásil. Pre tieto a podobné stanoviská ho v apríli 2019 sudkyňa Najvyššieho súdu uznala vinným z domáceho násilia. Pohrozila mu aj okamžitým uväznením, pokiaľ sa o svojom dieťati, či už na verejnosti, alebo v súkromí, naďalej bude vyjadrovať ako o dcére.

Podľa denníka The Federalist Hoogland po zvyšok roka mlčal, dúfajúc, že spolupráca so súdmi mu pomôže dosiahnuť, aby odvolací súd zasiahol proti hormonálnej liečbe jeho dcéry. V januári 2020 však odvolací súd jeho žiadosť zamietol, preto sa znovu začal vyjadrovať pre médiá.

Svoje rozhodnutie odôvodnil: „Čo by som to bol za otca, keby sa na mňa povedzme o päť alebo desať rokov dcéra obrátila a povedala… ‚Prečo sa tomu nikto z vás nepokúsil zabrániť? Bola som decko. Žiadny z vás nemal odvahu sa ma zastať.‘ (…) Keď mi dcéra položí podobnú otázku, budem môcť povedať, že som spravil všetko, čo bolo v mojich silách.“ 

Hoogland napriek zákazu vo vyjadreniach pre médiá pokračoval. Stal sa aj súčasťou známeho dokumentu z pera konzervatívneho komentátora Matta Walsha What is a Woman. V marci 2021 preto Hooglanda uväznili. Podľa denníka The Daily Wire strávil vo väzení dva mesiace. Následne ho prepustili na kauciu.

Odvolací súd v auguste 2023 rozhodol, že Hoogland sa do väzenia nevráti. Zrušil zároveň rozsudok, podľa ktorého mal Robert Hoogland zaplatiť pokutu 30-tisíc kanadských dolárov.

„Konečne sa ľady v Kanade pohli“ povedal. „Príliv sa obracia a po všetkých tých hrozných prehrách je to skvelé povzbudenie,“ dodal. Čo sa týka jeho dcéry, Hoogland sa pre The Daily Wire vyjadril, že s ňou od roku 2019 nebol v kontakte. Dodal, že svoje dieťa stratil a rodina je pre transgender ideológiu kombinovanú s kanadským právnym systémom v troskách. 

„Ničí to rodiny a zničilo to aj tu moju,“ povedal. „Dúfam, že jedného dňa, keď moje dieťa zmení názor, keď možno prejde detranzíciou – budem tu. Budem na ňu čakať s otvorenou náručou.“

Autorka: Dana Vitálošová

ZDROJ: https://standard.sk/426708/kanada-muz-ktoreho-uvaznili-za-misgenderovanie-dcery-vyhral-odvolaci-sud

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás