Guvernér Tony Evers: „Poskytovať starostlivosť živo narodeným deťom po potrate je zbytočná“

Demokratický guvernér štátu Wisconsin Tony Evers prisľúbil v apríli 2019, že bude vetovať návrh zákona o živo narodených bábätkách po potrate, ktorý žiada, aby lekári takýmto deťom poskytli rovnakú starostlivosť, ako deťom, ktoré sa narodia normálne. Guvernér nazval tento zákon nepotrebným a zbytočným.

Podľa Milwaukee Journal Sentinel povedal: „Vo Wisconsine riešime množstvo iných problémov a hlasovať o prijatí zákona, ktorý je nepotrebný a zbytočný, je len neproduktívnym mrhaním času. Ja som bol – a stále som – presvedčený o tom, že ženy by v otázkach zdravotnej starostlivosti mali rozhodovať sami za seba. Tu však ide o špecifický problém, ktorý je už vyriešený.“ Legislatíva navrhovaného zákona požaduje, aby lekári „živo narodeným deťom pri potrate poskytovali rovnakú úroveň profesionálnej zručnosti a starostlivosti pri ochrane ich života a zdravia, akú by poskytli deťom normálne narodeným v rovnakom gestačnom veku.“ Lekár musí podľa tohto zákona zabezpečiť okamžitý prevoz takéhoto dieťaťa do nemocnice.

podporte nás sdzr

Lekári, ktorí tento zákon porušia, môžu dostať pokutu až do výšky $10.000 a až 6 rokov väzenia.

Republikánski zákonodarcovia predstavili návrh zákona AB179 v apríli, no v legislatívnych výboroch sa ešte o ňom nehlasovalo. Demokratický guvernér štátu Severná Karolína Roy Cooper vetoval SB359 („návrh zákona o ochrane bábätiek, ktoré prežili potrat“), ktorý lekárom výslovne nariaďuje poskytnúť príslušnú starostlivosť deťom, čo prežili potrat. Oblastný sudca William Osteen zrušil v Sev. Karolíne zákaz potratov po 20. týždni. Demokratická guvernérka Kansasu Laura Kellyová tiež vetovala aj návrh zákona, ktorý požaduje, aby lekári informovali ženu, ktorá žiada o potrat, aj o iných možnostiach.  

Veľa štátov, vrátane Arkansasu, Sev. Dakoty, Iowy, Mississippi a Kentucky, už navrhlo alebo zaviedlo zákony, ktoré pokladajú potrat plodu, ktorému už bije srdiečko, za trestný čin. Kvôli presadzovaniu zakazujúcich súdnych nariadení však väčšina zo spomínaných zákonov zatiaľ zostáva neúčinná.

Prevzaté z: Life News

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás