Florida zakázala transgenderové terapie u detí. Je to mrzačenie, odkázal guvernér

Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis, ktorý sa zrejme bude uchádzať o nomináciu Republikánskej strany do budúcoročných prezidentských volieb, v stredu podpísal zákony zakazujúce terapiu zameranú na zmenu pohlavia u detí a tiež takzvané drag šou v školách.

Školy sa od júla takisto nebudú môcť pýtať žiakov, v akom rode si želajú byť oslovovaní. Ľudia okrem toho nebudú smieť využívať verejné mužské alebo ženské WC podľa vlastného uváženia, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Proti týmto zákonom protestovala Demokratická strana a pred floridským Kapitolom proti nim demonštrovali aj aktivisti LGBTQ+. Republikáni však majú v oboch komorách zákonodarného zboru pohodlnú väčšinu, a tak zákony prednedávnom bez ťažkostí schválili.

„Je smutné, že tu vôbec máme takéto diskusie,“ vyhlásil v prejave DeSantis. Za ním bol nápis: „Nechajme deti, aby boli deťmi.“ Medicínske zákroky zamerané na zmenu pohlavia u detí nazval „mrzačením“, čo podľa AP kritizovali lekárske združenia ako „falošný naratív“.

Nové zákony na Floride takisto zastavujú štátne financovanie terapie zameranej na zmenu pohlavia u dospelých.

Ako uvádza AP, transrodová terapia sa zvyčajne začína vyhodnotením ťažkostí, ktorými daná osoba trpí v dôsledku toho, že jej pociťovaná rodová identita nekorešponduje s úradne „prideleným pohlavím“. So súhlasom rodičov môžu lekári v prípade pretrvávajúcej dysfórie nasadiť hormonálnu liečbu, ale pacient musí mať vo väčšine prípadov najmenej 16 rokov. Na chirurgický zákrok zameraný na zmenu pohlavia je podľa súčasných pravidiel platných v USA potrebný vek najmenej 18 rokov.

Na Slovensku má podobný názor aj dlhoročná členka Komisie Ministerstva zdravotníctva SR pre tvorbu štandardných diagnostických a terapeutických postupov. Po tom, čo vzniesla viaceré námietky voči štandardnému postupu týkajúceho sa transsexuality, bola z komisie bez udania dôvodu odvolaná. Je očividné, že diskusia sa v tejto oblasti na Slovensku nepripúšťa. Prečítať si o tom môžete tu:

Štandard — Členka komisie tvoriacej štandardy pre transsexualitu: Pripomienky neprijali, odvolali ma bez udania dôvodu (standard.sk)

K téme transgender sme napísali viacero zaujímavých článkov, prečítať si ich môžete tu:

269 zdravotníkov vyzýva premiéra a ministra zdravotníctva, aby neschválili nové štandardy liečby transsexuality – Slovenský dohovor za rodinu (slovenskydohovorzarodinu.sk)

Chloe Coleová: Príbeh dievčaťa s mužským hlasom a bez pŕs. V USA je symbolom boja proti transvlne – Slovenský dohovor za rodinu (slovenskydohovorzarodinu.sk)

Transgenderový zločin páchaný na deťoch – Slovenský dohovor za rodinu (slovenskydohovorzarodinu.sk)

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás