Cesta na svätú omšu môže byť najlepšou cestou z problémov

Arcibiskup Fulton Sheen povedal, že „najväčší milostný príbeh všetkých čias je obsiahnutý v malej, bielej Hostii.“ Prečo stojí za to zúčastniť sa svätej omše nielen v nedeľu?

Zjednotenie sa s Bohom vo sviatosti Eucharistie by nemalo vyplývať z povinnosti, ale z túžby srdca. Každodenná účasť na svätej omši nám dáva silu prekonať ťažkosti a zveriť Pánovi problémy každodenného života, pretože „nepotrebujú lekára  zdraví, ale chorí.“

Svätá omša: sviatok pre dušu        

Stáva sa, že zaobchádzame s nedeľnou omšou ako s nepríjemnou povinnosťou. Len ťažké životné okolnosti spôsobujú, že spôsob, akým vnímame našu účasť, sa dramaticky mení. Začneme chápať podstatu tohto daru, ktorý nám Kristus zanechal a ktorý je stále prítomný na oltári.

„Prečo stojí za to chodiť na omšu častejšie ako len v nedeľu?“

Druhý vatikánsky koncil označil Eucharistiu za “ vrchol a zdroj kresťanského života „. Účasť na svätej omši je spôsob osobitnej komunikácie s Bohom v cirkevnom spoločenstve, inšpiráciou pre každodenný život, ktorý je našou súčasťou, priestorom, v ktorom si uvedomujeme sami seba.

Eucharistia, stretnutie s priateľom

„Zažil som, ako málo môžem urobiť, ako som slabý,“ hovorí Martin. Pre neho je denná Eucharistia otvorením dverí srdca pre Ježiša, stretnutie s priateľom, ktorého má rád. Túžiac po ňom, chce ho navštíviť a pozvať ho k sebe.

„Musíte bojovať za takúto lásku každý deň, pretože Boh chce pozdvihnúť človeka z otroctva hriechu a stretnúť sa s ním. Arcibiskup Fulton Sheen povedal, že “Najväčší milostný príbeh všetkých čias je obsiahnutý v malej, bielej Hostii.“

Obavy učeníkov vyjadrené na ceste do Emauz tiež ilustrujú našu fázu ľudskej migrácie k Bohu. Prostredníctvom našej účasti na Eucharistii sme svedkami toho, že patríme Ježišovi, ako Jeho učeníci.

Svätá omša je láskou, ktorá sa realizuje v prítomnosti. Nie je odmenou za každodennú svätosť, ale stáva sa pokrmom a pomáha bojovať proti nepriateľovi duše. Vychováva človeka, ktorý sa neustále obnovuje, formuje svoju identitu do celistvosti.

podporte nás sdzr

Účasť na omši, najlepší spôsob ako sa dostať z problémov

Pre Krištofa má častá účasť na Eucharistii osobný, dokonca hlboko mystický význam. Keď manželka chcela rozvod, muž našiel úľavu v kostole.

„Raz som prišiel, keď svätá omša už začala. Evanjelium však prišlo ku mne. Rozhodol som sa ísť aj ďalší deň a tak to zostalo“ hovorí Krištof. Čas stretnutia s Ježišom denne na sv. omši mu dáva pokoj a prináša duchovnú rovnováhu. Nie je to povinnosť, ale výsada. „Ja idem k Ježišovi ako k lekárovi, uzdravujem sa, bojujem so slabosťami a vraciam sa do každodenného života, aby som si v ňom udržal rovnováhu“ – dodáva.

„Poďte ku mne všetci“       

Umiestnenie nášho každodenného života na eucharistický oltár znamená, že sa stáva priestorom, v ktorom sa obeta a láska udomácňujú. Láska vyžaduje prítomnosť. Je ťažké si predstaviť, že dvaja ľudia, ktorí navzájom na seba myslia a milujú sa, by neočakávali, že budú spolu tráviť čas.

Počas Eucharistie sedí Ježiš pri stole s nami. Stretnutie s ním je bránou, za ktorou sa žije inak, „plnšie.“ Formuje sa za ňou kreatívny priestor.

Áno, v živote sú chvíle, keď máte všetkého dosť a každodenný život je ohromujúco ťažký. No ticho rána alebo večera nám dovoľuje premýšľať, obmedziť svoje sebecké „ja“, obnoviť v sebe obraz a podobu Boha, často tak zatemnený hriechom a slabosťou. Je to vhodný čas na účasť na svätej omši a na spojenie s Bohom.

ZDROJ: https://modlitba.sk/cesta-na-svatu-omsu-moze-byt-najlepsou-cestou-z-problemov/

Cesta na svätú omšu môže byť najlepšou cestou z problémov 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

2 Responses

  1. My brother suggested I might like this blog He was totally right This post actually made my day You can not imagine simply how much time I had spent for this info Thanks

  2. I do believe all the ideas youve presented for your post They are really convincing and will certainly work Nonetheless the posts are too short for novices May just you please lengthen them a little from subsequent time Thanks for the post

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás