Britský učiteľ kritizoval radikálny feminizmus. Prednášku nestiahol, tak ho vyhodili

Učiteľ na prestížnej britskej škole Eton College, kde študovali mnohí premiéri či členovia kráľovskej rodiny, dostal výpoveď za nestiahnutie online prednášky o radikálnom feminizme. V nej chcel študentom okrem iného vysvetliť, že existujú prirodzené rozdiely medzi pohlaviami a vyvážiť akademický diskurz. Študenti, rodičia či známe odborné kapacity sa ale za neho v petícii postavili.

Kritika radikálneho feminizmu je jednou zo súčasných nášľapných mín akademického prostredia a stret s ňou môže mať fatálne následky. Najnovšie sa o tom presvedčil aj pedagóg Will Knowland z prestížnej chlapčenskej strednej školy Eton College v Spojenom kráľovstve.

Ten nedávno vo videoprednáške určenej žiakom vyšších ročníkov kritizoval terajší ortodoxný feminizmus. Dialo sa tak v rámci kurzu Perspektívy, ktorý uvádza žiakov do problematiky kritického myslenia, súčasných kontroverzií a spoločenských debát.

Vyhadzov za porušenie disciplíny

Samotné video sa venuje tradičnému vnímaniu mužských vlastností a pripúšťa vrodené rozdiely v schopnostiach a predispozíciách medzi mužmi a ženami. Túto rovinu však podľa Knowlanda radikálny feminizmus popiera.

Jeho aktivita sa ale nepáčila jednému z pedagogických kolegov či vedeniu školy, zo strany ktorého bol učiteľ vyzvaný, aby text prednášky a rovnako aj videozáznam (stále dostupný na portáli YouTube) stiahol. Keď to Knowland odmietol, dostal výpoveď za neuposlúchnutie a porušenie pracovnej disciplíny. O jeho osude však bude 8. decembra definitívne rozhodovať správna rada školy.

Výučbe vraj chýbala rovnováha

Britský učiteľ kritizoval radikálny feminizmus. Prednášku nestiahol, tak ho vyhodili 1

„Riaditeľ cítil, že niektoré z myšlienok prezentovaných na mojej prednáške – napríklad názor, že muži a ženy sa líšia psychologicky a nie sú to všetko rozdiely spoločensky konštruované – sú pre chlapcov príliš nebezpečné na to, aby im boli vystavení,“ povedal pedagóg pre denník The Telegraph.

Po prepustení napísal komunite Eton College list, v ktorom objasnil, prečo prišiel o prácu. V ňom uviedol, že školy majú zákonnú povinnosť ponúkať vyvážené učebné osnovy a dodal, že si myslí, že spôsobu, akým škola učí o mužskosti, „chýba rovnováha“.

Citoval desiatky vedeckých zdrojov

Študenti ale s nekompromisným postojom školy nesúhlasia a dokonca odštartovali petíciu za Knowlandov návrat do praxe. Podľa nich v prednáške nepadlo nič extrémne hanlivé, čo by vybočovalo z tradičnej akademickej debaty.

Dodávajú, že sám učiteľ vo svojej prednáške citoval desiatky vedeckých prác a podkladov pre svoje závery a vraj vychádzal z overených akademických zdrojov. Hoci riaditeľ školy neskôr vysvetlil, že problém nebol vo videu, ale skôr v tom, že neposlúchol žiadosť vedenia Etonu na odstránenie videoprednášky, nechápu, prečo by vôbec mala zmiznúť.

Ako píše portál Echo 24, za Knowlanda sa postavili nielen žiaci, ale aj niektorí ich rodičia a významní absolventi, ktorí doteraz pozbierali vyše 2100 podpisov. Podporu mu vyjadril aj renomovaný harvardský profesor psychológie Steven Pinker, ktorý riaditeľovi Eton College napísal list. Okrem iného vznikol fond, ktorý má za cieľ pokryť výdavky spojené so súdom, ak by k nemu prišlo.

— TOD

Prevzaté z: https://dennikslovensko.sk/67097/britsky-ucitel-kritizoval-radikalny-feminizmus-prednasku-nestiahol-tak-ho-vyhodili/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás