Britskú aktivistku zatkli kvôli tomu, že sa v tichosti modlila pred potratovou klinikou

Šéfku britskej organizácie Pochod za život zatkli začiatkom mesiaca za tichú modlitbu pred potratovou klinikou. Pred súd sa má postaviť už o niekoľko týždňov. Niekdajší poradca britskej premiérky Margaret Thatcherovej tvrdí, že prípad je hanebný a vyzval ministra vnútra, aby konal.

Britská polícia začiatkom decembra zatkla pro-life aktivistku iba pre to, že sa v tichosti a nehybne modlila pred potratovou klinikou v južnej časti Birminghamu. Informujú o tom viaceré svetové médiá.

Isabel Voughan-Spruceová, ktorá je šéfkou Pochodu za život Spojeného kráľovstva, sa dostala do slovnej výmeny so strážcami zákona po tom, ako sa na ňu sťažoval bližšie nešpecifikovaný udavač.

Na záberoch dostupných na internete vidno, ako ju jeden z prítomných príslušníkov polície vypočúva a zaujíma sa o to, čo na mieste robí a či pred klinikou neprotestuje alebo sa nemodlí. „Možno sa modlím vo svojej hlave,“ odpovedala mu. Policajt sa jej potom spýta, či by bola ochotná ísť na stanicu vypovedať. „Ak mám na výber, tak nie,“ vravela ďalej, na čo policajt skonštatoval: „Ste zatknutá.“

Isabel Vaughan-Spruceovú, 45-ročnú ženu z Malvernu, podľa hovorcu polície zatkli 6. decembra a následne 15. decembra obvinili zo štyroch prípadov nedodržania Nariadenia o ochrane verejného priestranstva (PSPO). Neskôr ju prepustili a na súd sa má dostaviť 2. februára 2023.

PSOP je nariadením tamojšieho mestského zastupiteľstva zo 7. septembra, ktoré v okolí potratovej kliniky vytvára špeciálnu ochrannú zónu, v ktorej je zakázané protestovať, modliť sa či konfrontovať personál a budúce matky, ktoré chcú podstúpiť umelý potrat alebo si prišli po radu.

Voughan-Spruceová tvrdí, že mnohým pomohla

Aktivistka v relácii americkej televízie Fox News Tucker Carlson Tonight povedala, že sa tichým modlitbám pred potratovými klinikami venuje už dlho, pričom doplnila, že desiatky žien jej ponuku pomoci už prijali a pokračujú v tehotenstve namiesto toho, aby ho ukončili.

Z nariadenia mestského zastupiteľstva o ochrane verejných priestorov, ktoré sa predtým používalo napríklad proti nezodpovedným majiteľom psov či opilcom a až neskôr začalo pokrývať protesty pred potratovou klinikou, podľa nej majú obavy aj samotní obhajcovia práv na interrupcie.

Thatcherovej poradca: Je to hanebné

Nile Gardiner, poradca bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, na margo prípadu poznamenal: „Je to otrasné. Je hanebné vidieť ženu zatknutú za to, že sa iba modlila na britskej ulici. Toto by sa v rámci konzervatívnej vlády nemalo diať a minister vnútra by mal prijať opatrenia, aby sa zabezpečilo, že sa takéto scény nebudú opakovať.“

Nick Freitas, americký republikánsky politik, túto príležitosť využil na to, aby verejnosti pripomenul notoricky známy dystopický román spisovateľa Georga Orwella a na Twitteri napísal: „1984 bol varovaním, nie príručkou.“

Autor: Tomáš Dugovič

ZDROJ: Britskú aktivistku zatkli kvôli tomu, že sa v tichosti modlila pred potratovou klinikou (standard.sk)

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás