Biden ďalej posilňuje LGBT agendu. Na ambasádach USA už môžu oficiálne viať dúhové vlajky

Americké zastupiteľské úrady v zahraničí budú môcť pod štátnou vlajkou vyvesiť na rovnakom stožiari aj dúhovú vlajku LGBT komunity. V dohľadnej dobe na to budú mať hneď dve príležitosti. Rozhodnutie ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena je v tejto veci odklonom od politiky administratívy Donalda Trumpa, legalizuje sa tým však prax, ktorá začala ešte za vlád Baracka Obamu.

Americké veľvyslanectvá a konzuláty po celom svete budú môcť vyvesiť dúhové vlajky na znak podpory LGBT komunite. Umožní im to povolenie od Bidenovho ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Informuje o tom magazín Foreign Policy.

Diplomati dostali povolenie pred 17. májom, teda na Medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii. Ďalšiu príležitosť na použitie vlajky prinesie jún, ktorý je nielen v USA venovaný LGBT komunite a označovaný za Pride month (Mesiac hrdosti).

Konečné rozhodnutie zostáva na diplomatoch. Môžu si vybrať, či vztýčia dúhovú vlajku, alebo práva sexuálnych menšín podporia inými spôsobmi „vhodnými z hľadiska miestnych podmienok“. Magazín Foreign Policy neuvádza, či budú môcť diplomati verejnú podporu LGBT komunity odmietnuť.

Dôležitá úloha pre ministerstvo

Už v januári Blinken skonštatoval, že obrana práv sexuálnych menšín bude pre ministerstvo zahraničných vecí pod jeho vedením kľúčová. „Myslím si, že Spojené štáty by mali zohrávať dôležitú úlohu pri zastávaní a obrane práv LGBT ľudí, a je to niečo, čoho sa ministerstvo chystá okamžite chopiť.“

Štandard už začiatkom februára informoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena prijala vyše 1 300 slov dlhé pro-LGBT memorandum. Šéf Bieleho domu v ňom okrem iného nariadil americkým ambasádam a agentúram pôsobiacim v zahraničí, aby sa aktívnejšie zapájali do boja za politickú agendu LGBT komunity.

Pompeo snahy blokoval

V prípade vyvesovania dúhových vlajok ide o ďalší odklon od administratívy predošlého prezidenta Donalda Trumpa. Počas jeho vlády, a rovnako historicky, nesmeli na stožiaroch amerických zastupiteľských úradov v cudzine viať iné vlajky ako americká (výnimkou sú špeciálne diplomatické a spomienkové vlajky za zajatcov a nezvestných).

Trumpov minister zahraničných vecí Mike Pompeo žiadosti ľavičiarov o vyvesenie dúhových vlajok dlho blokoval. Symboly na podporu sexuálnych menšín nemohli zobrazovať priamo na stožiaroch, iba na iných miestach.

Nič nové pod slnkom

Americké ambasády však už dlhé roky hrajú v rôznych krajinách po svete, vrátane Slovenska, otvorene aktivistickú rolu a organizujú vyhlásenia na podporu pochodov za LGBT agendu. Dialo sa tak ešte za predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. V Bratislave sa s týmto javom stretáme už od roku 2010, viac si možno prečítať v tomto texte.

Angažovanie americkej diplomacie v tejto agende predbehlo aj zmenu zákonov v USA. A ako sa píše v texte v denníku Guardian spred šiestich rokov, aktivizmus ambasád USA sa už v minulosti týkal aj vyvesovania dúhových vlajok na stožiaroch, resp. pochode samotných veľvyslancov na gay-pridoch. Bidenova administratíva tak fakticky legalizuje starší jav, ktorý je vypuklý najmä počas vlád demokratických prezidentov.

Prevzaté z: https://dennikstandard.sk/65244/novy-prezident-nova-amerika-na-ambasadach-usa-uz-mozu-oficalne-viat-duhove-vlajky/

Biden ďalej posilňuje LGBT agendu. Na ambasádach USA už môžu oficiálne viať dúhové vlajky 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás