Arcibiskup Jedraszewski kritizoval Veľký reset: Ako môžeme hovoriť o novom svete bez Boha?

arcibiskup

Počas stredajšej sv. omše v krakovskom Kostole Panny Márie Ustavičnej pomoci, predniesol homíliu krakovský metropolita arcibiskup Marek Jedraszewski. Vo svojej kázni sa kriticky vyjadril o plánoch Svetového ekonomického fóra, na transformáciu sveta po pandemických núdzových stavoch, zavedených kvôli chorobe Covid-19, ktoré nesú súhrnný názov Veľký reset.

Arcibiskup v homílii poukázal na to, že anglické slovo „reset“, čo znamená okrem iného aj „znovunastaviť, nanovo zadať, preusporiadať,“, sa stalo v poslednej dobe populárnym. Spomenul konkrétne aj knihu od zakladateľa Svetového ekonomického fóra Klausa Schwaba s názvom Covid19 – Veľký reset a stretnutie WEF v Davose v júni, počas minulého roka, na ktorom bola táto Schwabova vízia a transformácia prijatá ako plán pre ďalší vývoj na planéte.

Arcibiskup Jedraszewski uviedol, že jedna z kapitol Schwabovej knihy nesie názov Predefinovanie našej ľudskosti a ktorá pojednáva o transhumanizme, teda o integrálnom telesnom a biologickom prepojení človeka so strojmi, čo je v knihe interpretované ako ďalšia fáza evolúcie. Takýto nanovo „resetovaný“ – predefinovaný človek, má podľa Schwaba preukazovať zvýšenú empatiu, angažovanosť v sociálnych a ekonomických otázkach (ako sú klíma, LGBT, hnutie BLM, prisťahovalci a pod.) a vzdanie sa seba a svojich potrieb pre budovanie lepšieho sveta. Čiže, pre občanov východnej Európy nič nové, len klasické socialisticko-komunistické frázy (prednášané papalášmi vyvážajúcimi sa na drahých autách) o budovaní svetlých zajtrajškov, ktoré počúvali celé desaťročia.

Metropolita si však kladie otázku, ktorá je zásadnejšia než ekonomické súvislosti Veľkého resetu: „Kde je tu miesto pre Boha? Ako možno hovoriť o novom človeku a novom svete, bez ohľadu na Boha?

Spomenul interpretáciu Veľkého resetu od poľského katolíckeho historika prof. Grzegorza Kucharczyka, ktorý uviedol, že globalisti používajú pandémiu koronavírusu na spochybnenie základov a úspechov kresťanskej civilizácie. Spomenul aj vyjadrenia kardinála Gerharda Müllera, bývalého prefekta Kongregácie pre náuku viery, ktorý poukazuje na utopicko-ateistickú povahu Veľkého resetu a dodáva, že pripomína „hrôzostrašný experiment komunizmu a boľševizmu na ľuďoch“.

Arcibiskup Jedraszewski uviedol, že Veľkým resetom môže byť len návrat ku Kristovi: „Je to jedine Kristus, ktorý môže urobiť veľký reset, veľkú obnovu a nové usporiadanie našich životov.“ Poukázal na to, že počas Veľkého pôstu sa dá takto resetovať náš vzťah k Bohu a k ľuďom pomocou modlitby, almužny a postenia sa: „Toto je autentický veľký reset, ku ktorému nás volá Kristus a aj sv. Ján Pavol II.

Na záver arcibiskup spomenul evanjeliovú scénu zo svadby v Kani Galilejskej, keď Panna Mária hovorí svadobčanom o Ježišovi: „Urobte všetko, čo vám prikáže.“ Arcibiskup dodáva: „Urobte všetko pre svoju spásu, aby ste sa mohli radovať ako Božie deti, ktoré chce Boh vo svojom milosrdenstve k sebe prijať a zachovať vo večnosti.

BM

Zdroj: PCh24, KAI, zdroj tit. obrázka

Prevzaté z: https://www.christianitas.sk/arcibiskup-jedraszewski-kritizoval-velky-reset-ako-mozeme-hovorit-o-novom-svete-bez-boha/?fbclid=IwAR35qLxrhUF-TruI-x8jJbw1c5objbZmgNuIit8R10ulV96DRwdlNazEd5A

Arcibiskup Jedraszewski kritizoval Veľký reset: Ako môžeme hovoriť o novom svete bez Boha? 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás