Prvý deň: Stvorenie anjelov, nečakaná pomoc

30.09.2020 – Prvý deň: Stvorenie anjelov, nečakaná pomoc

V Božom slove sa môžu zjavovať v ľudskej podobe alebo vo videniach v anjelskej (okrídlení). Aj keď majú duchovnú povahu, napriek tomu nie sú stvorenia, ktoré by nemali moc. Naopak: bez nich by svet nefungoval!

Kto sú anjeli?

Náš svet má problém veriť v ich existenciu, ale anjeli skutočne existujú: mnohí z nás ťažili z ich pomoci v rozhodujúcich časoch, vďaka ktorým unikli vážnemu nebezpečenstvu! Ak je možné ich existenciu dokázať rozumom, ako to dokázali niektorí filozofi, ale je to predovšetkým zjavenie, vďaka ktorému poznáme ich existenciu.

Anjeli sú prítomní od začiatku do konca Biblie a mnohí svätí, ako Katarína Labouré, pater Pio, nám o nich vydali nádherné svedectvá! Ale kto vlastne sú?

Sú to duchovné stvorenia, ktoré Boh stvoril slobodné a dobré. Majú oveľa väčšiu inteligenciu, ako je naša inteligencia: my ľudia musíme premýšľať, anjeli všetkému rozumejú, a to okamžite. V okamihu sa dokážu ocitnúť na ktoromkoľvek mieste.

Je ich nespočetné množstvo, oveľa viac ako ľudí a tradícia hovorí, že sú rozdelené do deviatich chórov, z ktorých každý má konkrétnu funkciu a môže ľuďom poskytovať konkrétnu pomoc. Pre každú krajinu napríklad existujú anjeli ochrancovia; pre Francúzsko je to svätý Michal, pre Portugalsko anjel z Fatimy…

Prvé tri chóry tvoria Nebeský dvor (serafíny, cherubíni, tróny), ďalšie tri sa zaoberajú vládou sveta (panstvá, cnosti, mocnosti) a posledné tri záležitosťami ľudí (kniežatstvá, archanjeli a chór, v ktorom sú anjeli strážni).

Každý človek má úžitok z pomoci anjela strážneho, ktorý mu môže pomáhať v mnohých oblastiach. Chráni ho pred nebezpečenstvami a zlými duchmi, osvecuje ho, prednáša jeho modlitby Bohu, koriguje ho … Anjeli nám nechávajú voľnosť, môžeme ich vzývať, ale nie sme do toho nútení!

Prečo sa dnes modliť k svätému Michalovi archanjelovi?

Naša krajina čelí mnohým výzvam a mnohým otázkam o budúcnosti: zdravotná kríza, osud počatých detí a starších ľudí, ekonomické problémy, možnosť normálnej účasti na omšiach, obrana najslabších …

Zoči-voči týmto ťažkostiam nám svätý Michal a anjeli môžu priniesť význačnú a často netušenú pomoc, ak ich samozrejme vzývame!

Každý má svoju úlohu. Aby naša krajina dobre fungovala, potrebujeme pomoc celého Nebeského dvora, teda svätého Michala a deviatich anjelských zborov. Serafíni dávajú lásku k Bohu a blížnym. Cherubíni pomáhajú veriť a kontemplovať; tróny a cnosti pomáhajú tým, ktorí chcú napredovať v dobrom; mocnosti vyháňajú zlých duchov; strážni anjeli nás chránia.

Je to svätý Michal, kto každého človeka zveruje do rúk strážneho anjela. Títo strážni anjeli sú nám veľkou pomocou: keď sa ocitnete v probléme s niekým, nenápadne požiadajte svojho anjela strážneho, aby šiel pozrieť toho jeho a uvidíte, že situácia sa dá vyriešiť veľmi rýchlo!

Spôsob, ako si uctiť svätého Michala

Svätého Michala a svätých anjelov si môžeme uctiť modlitbou anjelskej korunky, inač nazývanej aj ruženec svätého Michala. Archanjel ho zjavil portugalskej karmelitánskej mníške Antónii d´Astónaco a blahoslavený pápež Pius IX. ho uznal a obohatil o odpustky. Tento ruženec umožňuje modliť sa s deviatimi zbormi anjelov. Korunku môžete nájsť tu.

Modlitba pápeža Leva XIII.

k svätému Michalovi archanjelovi

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji,
buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla.
Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc.
A ty, knieža nebeských zástupov,
Božou mocou zažeň do pekla satana
a iných zlých duchov,
ktorí sa na skazu duší potulujú po svete.

Amen.

Prvý deň: Stvorenie anjelov, nečakaná pomoc 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás