Ako pápež svätý Ján Pavol II. zachránil Vianoce na Kube

Príbeh sa začína v roku 1959, keď sa Fidel Castro dostal k moci ako predseda vlády Kuby, čo v tejto ostrovnej krajine znamenalo vzostup komunizmu. A ten sa chytil Kuby poriadnymi pazúrmi. Zasiahol do všetkého žitia obyvateľov, došlo to až tak ďalekom, že ateizmus bol nariadený štátom. Kuba bola od roku 1965 plne pod vedením a riadením komunistickej strany a v roku 1969 bolo zakázané oslavovať Vianoce. 

Generácie detí vyrastali bez potuchy o tom, čo znamená advent, Vianoce, nepoznali ani Troch kráľov. Tento zákaz platil takmer 30 rokov. 

Hlavný muž krajiny, Fidel Castro, by ani neuvažoval o zrušenie zákazu a obnovení sviatku, no Božie cesty sú nevyspytateľné. Pápež Ján Pavol II. sa v roku 1998 pripravoval na historickú prvú návštevu Kuby. Joaquín Navarro-Valls, hovorca pápeža Jána Pavla II. spomínal na rozhovory s prezidentom Castrom pred blížiacou sa návštevou pápeža na Kube. 

Viedli šesťhodinový telefonát, počas ktorého Castro neustále kládol nové a nové otázky ohľadom Karola Wojtylu až sa napokon rozhovor ukončil Castrovou fascináciou, že to „dotiahol“ tak vysoko a stal sa pápežom. 

„Cítil som, že sa chce ponoriť hlbšie,“ povedal Navarro-Valls a dodáva: „Povedal som mu: ‚Pán prezident, závidím vám.‘“ „Prečo?“ spýtal sa Castro. „Pretože pápež sa za vás modlí každý deň. Modlí sa, aby muž s vaším vzdelaním opäť našiel Pánovu cestu.“ Fidel Castro na to nevedel odpovedať. Alebo možno nechcel, lebo ho jeho slová zasiahli poriadnou ranou. 

podporte nás sdzr

Keď si Fidel Castro a Navarro-Valls vytvorili vzťah v priateľskejšom duchu, pomaly začal otvárať tému. Naznačil Castrovi, že Kuba potrebuje niečo, čím by prekvapila svet. Prezident súhlasil a vtedy mu Navarro-Valls položil priamu otázku – spýtal sa, či by sa Vianoce mohli oslavovať ako štátny sviatok po prvýkrát od začiatku revolúcie.

Castra tým zrejme zaskočil, a možno ani nie, no isté je, že chvíľu váhal. Potom povedal, že to bude veľmi ťažké. Vianoce totiž boli priamo uprostred sezóny zberu cukrovej trstiny. „Svätý Otec by vám rád mohol poďakovať za toto gesto, keď pristane v Havane,“ lámal ho Navarro-Valls. A bola to dobrá ponuka. Verejné uznanie takého svetového lídra! 

Napokon sa podarilo nemožné. Castro po dlhom rozhovore s Navarro-Vallsom ustúpil a zrušil zákaz Vianoc. Zároveň ho však hovorcu Vatikánu varoval, že by zákaz mohol byť v nasledujúcom roku obnovený. 

Navarro-Valls bol aj tak nadšený, že po takmer po troch desaťročiach sa na Kube prinesú Vianoce. Odpovedal: „Skvelé, pápež vám bude za to vďačný. A čo sa týka budúceho roka, uvidíme.“ Bola to veľmi dobrá odpoveď, veď ako je známe, Vianoce sa oslavujú na Kube ako štátny sviatok dodnes. 

Pápežská návšteva Jána Pavla II. bola napokon vzrušením pre všetkých. Tisícky ľudí prišli, aby si vypočuli jeho príhovor. S pápežom sa potom stretol aj Fidel Castro. Návšteva sa však odohrávala za zatvorenými dverami. Nevie sa, o čom sa títo dvaja muži zhovárali, no keď odchádzali, údajne sa obaja usmievali.

Keď sa potom Ján Pavol II. pripravoval na odchod, Fidel Castro sa vyjadril, ako sa ho návšteva dotkla a povedal: „Ďakujem vám za všetko, čo ste povedali, dokonca aj za tie slová, ktoré sa mi možno nepáčili.“  

ZDROJ: https://doverujem-a-verim.blogspot.com/2023/12/ako-papez-svaty-jan-pavol-ii-zachranil.html

Ako pápež svätý Ján Pavol II. zachránil Vianoce na Kube 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás