Ako môžeme pre deti urobiť Veľkonočné trojdnie zmysluplným

Byť katolíckou mamou v dnešnej dobe môže byť niekedy ťažké. 

Civantos Barber – autorka článku, z ktorého námet sme čerpali, nás povzbudzuje: „Pomáha mi uvedomiť si, že predchádzajúce generácie vychovali skvelé katolícke deti. Moji rodičia napríklad vychovali sedem detí, z ktorých všetky sú stále praktizujúcimi katolíkmi.“

Pred nami sú najdôležitejšie sviatky roka. Máme pred sebou množstvo práce s upratovaním, varením a prípravami. Popri tom všetkom tu však máme deti, ktorým chceme čo najlepšie vysvetliť, čo sa bude najbližšie dni odohrávať. Preto by som vám chcela odovzdať tú najlepšiu radu, akú som kedy počula o slávení Veľkého týždňa, Veľkej noci a iných veľkých sviatkov s deťmi.

Uistite sa, že poznajú celý príbeh

Je dôležité, aby deti vedeli, že Boh sa stal človekom a zomrel za ne, aby im otvoril brány neba, kde sa jedného dňa pripoja k nemu. Toto posolstvo vyjadruje Božiu lásku k nim, ktorá prevyšuje ich najväčšie predstavy. V konečnom dôsledku, toto je všetko, čo naozaj potrebujeme urobiť.

Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je čítať obrázkové knihy o prvej Veľkej Noci, čo odporúčam najmä pre najmenšie deti. Pre staršie deti sa mi osvedčilo čítať omšové čítania spoločne doma, dávajúc im tak čas na premýšľanie a modlitbu v pokoji a súkromí.

Tieto rozhovory sú obzvlášť dôležité počas Paschálneho Trojdnia, ktoré je najkratším, ale najhlbším liturgickým obdobím. Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste svojim deťom pomohli pochopiť udalosti Veľkonočného Trojdnia. 

Zelený štvrtok

Zelený štvrtok je dňom, keď Kristus pri Poslednej večeri ustanovil Eucharistiu, a preto sa v tento deň hovorí o význame Svätého Prijímania. Je tiež dňom ustanovenia kňažstva a Ježišovho utrpenia v Getsemanskej záhrade. Čo možno robiť s deťmi v tento deň:

  • Umývanie nôh. Zmysluplnou aktivitou, ktorú môžete s deťmi v tento deň urobiť, je umyť si navzájom nohy. Deti to vidia na sv. omši v kostole, no celkom iné je, ak to zažijú aj doma. Je pritom dôležité deťom vysvetliť, že toto urobil Ježiš Kristus apoštolom napriek tomu, že je Boh. Učí nás týmto gestom pokore. 
  • Môžete si v tento deň pripraviť výnimočnú večeru. Skúste si tiež pripraviť nekvasené chleby, ktoré jedli za čias Ježiša Krista  
  • Pri spoločnej modlitbe si môžeme spomenúť aj na všetkých kňazov
  • S deťmi sa môžeme porozprávať o význame Eucharistie, pozrieť si v knižke alebo na internete zaujímavosti o Eucharistických zázrakoch
  • Večer nechať deti výnimočne dlhšie bdieť (s Pánom Ježišom v Getsemanskej záhrade) – pomodliť sa spoločne bolestný ruženec, citlivo a primerane veku vysvetliť čo Pán Ježiš túto noc prežíval

Veľký piatok

To najvhodnejšie, čo môžete ako rodina spoločne na Veľký piatok urobiť, je pomodliť sa krížovú cestu. Pre deti to bude zaujímavejšie ak sa pôjdete modliť do prírody – na najbližšiu kalváriu a spojíte modlitbu aj s prechádzkou. Deti si môžu vyrobiť už vopred vlastný kríž, ktorý budú na tejto krížovej ceste niesť alebo im môžete dať kríž, ktorý máte doma. V súčasnosti nájdete pekné zamyslenia aj pre deti. 

V tento deň si môžete s deťmi pozrieť rozprávku, ktorá im priblíži veľkonočné udalosti primerane veku. Pre menšie deti možno pustiť animovanú rozprávku, kde je samotné umučenie vynechané:

Pre starších:

Staršie, no zaujímavé spracovanie života Ježiša Krista na základe Evanjelia podľa sv. Lukáša vyrozprávané deťmi. Obsahuje však aj scény umučenia, ukrižovania, preto je vhodné pre staršie deti.

Keďže sú prázdniny a deti sa nudia, na Pintereste možno nájsť rôzne nápady. Napr. vyrobiť si záhradu s Božím hrobom, ktorá deťom pripomína práve odohrávajúce sa udalosti (inšpiráciu nájdete v galérii nižšie). 

Nebojte sa v tento deň vysvetliť deťom aj dôležitosť pokánia a dohodnite sa na nejakom konkrétnom skutku – pre deti je asi najviac vhodné odoprenie si sladkostí či televízie.

Biela sobota

Biela sobota je ako dlhý deň zadržiavania dychu medzi nádychom Veľkého piatku a výdychom Veľkej noci. Našťastie je tu veľa práce!

Ako rodina môžete spoločne  upratovať dom a variť, aby sme sa pripravili na veľkonočnú hostinu. Do týchto prác zapojte aj deti. Dokončite spolu veľkonočnú výzdobu.

V tento deň je tiež vhodné zobrať deti na poklonu k Božiemu hrobu v najbližšom kostole.

Ak ešte nie sú vo veku, kedy by sa mohli zúčastniť obradov veľkonočnej vigílie, môžete im tú atmosféru priblížiť aj doma. Modlitba sa môže začať v úplnej tme pri zapálenom veľkonočnom paškále. Prečítajte si, čo hovorí Biblia o Ježišovom zmŕtvychvstaní a zaspievajte si veľkonočnú pieseň.


Veľká noc môže byť pre rodinu, kde je viacero malých detí pomerne stresujúcou záležitosťou. Je však úplne v poriadku, ak nebude všetko dokonale upratané, či navarené. Prežívať tieto dni spoločne a zamerať sa na duchovnú stránku veľkonočných sviatkov prinesie radosť a pokoj Vám i Vašim deťom. A nezabudnite: ak chcete aby tomu porozumeli, uistite sa či poznajú celý príbeh! 

Zdroj: How to make Easter Triduum meaningful for your kids … without stressing out (aleteia.org)

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

Autor: Natália Senderáková

Galéria – aktivity s deťmi počas Veľkej noci:

zdroj: Pinterest

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

Ako môžeme pre deti urobiť Veľkonočné trojdnie zmysluplným 7

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás